Ne spomni se

Patricija še vedno prepričana, da ni zabodla Blaža

S.S./Novice Svet24
14. 6. 2018, 20.00
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki so včeraj pod drobnogled vzeli primer 24-letne Patricije Cenček, ki je bila na prvi stopnji za uboj fanta obsojena na 13 let zapora.

Samo Strel
Štiriindvajsetletnica pred ljubljanskimi višjimi sodniki

Tragedija se je zgodila 4. februarja v popoldanskih urah na Cesti v Prevoje v Vižmarjah, Patricija Cenček pa je nato poklicala na interventno številko 112 in povedala, da se je njen fant Blaž Novak sam ranil z nožem v prsi oziroma da je padel na nož. Poškodbe so bile tako hude, da je 30-letnik še isti dan umrl v kliničnem centru.

Višji sodniki bodo vpletenim odločitev posredovali pisno.

»Cesta v Prevoje 4. 'Tip' se je nasadil na nož,« je ob prijavi operaterju ponavljala Cenčkova, v ozadju pa se je slišal moški glas: »Pljuča si mi prebodla!« Novak je bil ob prihodu reševalcev in policistov v zelo slabem stanju, a še vedno živ. Ko ga je eden izmed reševalcev vprašal, kaj se je zgodilo, mu je Blaž odvrnil: »Ona me je ...« Njegove zadnje besede sta slišala tudi policista, nato je 30-letnik izgubil zavest. Novak je bil kritičnega dne v družbi s prijatelji, nato pa je ponj z avtom prišla Cenčkova. Med potjo je med njima iz neznanega razloga izbruhnil spor, ki sta ga po najbolj črnem scenariju zaključila doma, saj je Cenčkova v roke vzela kuhinjski nož z rezilom dolžine 17 centimetrov in Novaku z vbodom v prsni koš povzročila 11,6 centimetra globoko rano, zaradi katere je izkrvavel oziroma mu je odpovedalo srce.

Samo Strel
Jeseničanka med sojenjem na prvi stopnji.

Napadla tudi bivšega

Cenčkova je z nožem napadla tudi nekdanjega fanta, in sicer junija 2015, ko sta skupaj bivala in delala v Španiji, vendar pa tožilci potem niso našli dovolj dokazov, da bi bila tudi ta zadeva zrela za pregon.

Obramba za oprostilno sodbo

»Žal mi je, da se ne spomnim. Še vedno sem prepričana, da tega nisem storila, ker sem ga imela rada,« je včeraj v solzah povedala Cenčkova. Njen zagovornik, odvetnik Dušan Csipo, je višjim sodnikom zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja predlagal oprostilno sodbo oziroma novo sojenje pred novim senatom oziroma spremembo sodbe in nižjo kazen. Obramba namreč še vedno ne izključuje možnosti samomora. Tožilstvo se na razsodbo uradno ni pritožilo, je pa odgovorilo na nekatere navedbe obrambe ter višjim sodnikom predlagalo, da se pritožba zavrne kot neutemeljena in potrdi prvostopenjska odločitev. »Trinajstletna zaporna kazen je primerna, zakonita in pravična,« je poudarila tožilka. Zadnjo besedo bo kajpak imel senat višjih sodnikov, ki bo svojo odločitev vpletenim posredoval pisno.