Twitter uporablja kot greznico

Dovolj je bilo: po objavi rasističnega zapisa so ji odpovedali sodelovanje

T.L.
30. 5. 2018, 11.15
Posodobljeno: 30. 5. 2018, 11.57
Deli članek:

Že vrsto let se giblje na meji bizarnih in skrajnih stališč, ki jih trosi tudi po družbenem omrežju twitter. Zadnji izpad jo je stal serije.

Profimedia
V eni od epizod je za sosede - ker so muslimani - sumila, da so teroristi. To zgodbo je Roseanne želela sama vključiti v šov, so povedali scenaristi.

Se še spomnite Roseanne Barr, ki smo jo pred približno dvema desetletjema spremljali tudi na naših televizijskih ekranih v nanizanki Roseanne? Nanizanko so začeli predvajati davnega leta 1988 (in do leta 1997), ameriška televizijska mreža ABC pa jo je znova potegnila iz naftalina leta 2017. 

Profimedia
Roseanne Barr: za nasmeškom, ki je nekoč razveseljeval veliko ljudi, se skriva temačno razmišljanje.

Glavna zvezda šova je ves čas trajanja nanizanke igralka Roseanne Barr, ki ima vlogo matere iz delavskega razreda, ki brez dlake na jeziku vsakomur pove, kar mu gre, in težave premaguje s humorjem. Kritiki so sicer tudi v seriji našli številne izjave dvomljive narave (v eni epizodi je soseda, ki je musliman, obtožila, da doma izdeluje bombo in da gre za "spečo celico"), vendar pa so najbolj dvomljivi prav zapisi igralke in njene izjave v resničnem življenju. Je namreč zagovornica teorij zarote, ki se nenehno giblje po robu bizarnosti in skrajnosti, ter spreminja svoja stališča.

Roseanne pa je s svojimi izpadi zdaj zelo hitro poskrbela, da so serijo pri televizijski mreži ABC - kljub visoki gledanosti - odstranili iz programa in odpovedali snemanje že potrjene druge sezone. 

Profimedia
Valerie Jarrett

Roseanne, ki v seriji upodablja nekoliko zajedljivo mamo in ženo, je v resničnem življenju nekoliko bolj temačna oseba. Njeni zapisi na družbenih omrežjih in izjave, ki jih je podajala v javnosti, že vrsto let dvigujejo prah, kljub temu pa televizijska mreža ABC ni imela pomislekov, ko je obnovila nanizanko z Roseanne v glavni vlogi. Roseannin zadnji izpad na twitterju jih zato ne bi smel presenetiti. Očitno pa je z zadnjim zapisom - ki ga je kasneje izbrisala - prestopila prag tolerance, ki so jo na mreži ABC gojili do njenih izpadov: igralka je namreč svetovalko nekdanjega predsednika Baracka ObameValerie Jarrett, ki je rojena v Iranu staršema afroameriškega porekla, povezala z islamistično organizacijo Muslimanska bratovščina, ki je v več državah označena za teroristično organizacijo, za nameček pa Jarrettovo še primerjala z opico. V odzivu na zapis enega od uporabnikov twitterja, ki je Jarrettovo obtožil, da je pod preprogo pometala nepravilnosti, ki naj bi si jih med predsedovanjem privoščil Obama, je zapisala: "Muslimanska bratovščina & planet opic sta imela otroka=vj". VJ je postavila kot začetnici imena Obamove svetovalke.

Kasneje je Roseanne zapis sicer izbrisala, že čez nekaj ura pa je odjeknila novica, da je televizijska mreža ABC odpovedala snemanje druge sezone nanizanke Roseanne. Iz ABC so javnosti sporočili: "Roseannin zapis na twitterju je grozljiv, odvraten in ni v skladu z našimi vrednotami, zato smo se odločili, da nadaljevanje serije prekličemo."

Roseanne Barr je še ena v vrsti ljudi, ki množično tehnologijo, zlorablja za razširjanje svojih temačnih  - velikokrat tudi lažnivih - misli. Nekonsistentnost v izjavah njenih sledilcev ne moti, laži pa prav tako ne. Če se je v preteklosti Barrova za laži "le" opravičila (zadnji primer je, ko je hči Billa in Hillary Clinton povezala z Georgom Sorosom in napisala, da je Chelsea Soros Clinton, pri tem Sorosa še obtožila podkupovanja odvetnikov ter spodkopavanja ustavne ureditve. Na opozorilo o laži se je Barrova Clintonovi opravičila, vendar ni mogla iz svoje kože in je še dodala, da je Soros nacist, ki da je izdal 2 milijona Judov, da so jih Nemci pobili v koncentracijskih taboriščih ter ukradel njihovo lastnino.

In če tipkovnica prenese vse, pa so ob zadnjem incidentu šefi pri televizijski mreži ABC imeli dovolj igralkinih izpadov in jo sankcionirali.

Čeprav je Roseanne včeraj sama zapisala, da se bo umaknila s twitterja (za več mesecev je zaradi izpada prenehala uporabljati twitter že med decembrom lani in marcem letos), pa ji to ni uspelo, saj danes objavlja odgovore svojih privržencem. Trdi, da je mislila, da je Jarrettova judovskega ali perzijskega porekla in da je belopolta.  Enemu pa je odgovorila, da se je vse izteklo dobro, češ, da je nameravala šov tako ali tako zapustiti, če bi jo skušali cenzurirati. No, zdaj je dosegla, kar je načrtovala ...