Kdo je kriv

Vrh ZDA in Severne Koreje pod vprašajem, Trump krivi Kitajsko

B.K.
23. 5. 2018, 13.11
Posodobljeno: 23. 5. 2018, 13.18
Deli članek:

Ameriški predsednik sedaj na glas dvomi, ali se bo napovedan sestanek z njegovim severnokorejskim kolegom sploh zgodil.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je podvomil v realnost izvedbe zgodovinskega vrha med ZDA in Severno Korejo. S severnokorejskim kolegom Kimom Džong Unom bi se moral sestati 12. junija v Singapurju, a sedaj je ta datum vedno bolj nezanesljiv, poroča časnik Bloomberg.

“Obstaja možnost, precejšnja možnost, da se ne bo izšlo,” je dejal Donald Trump ob obisku južnokorejskega predsednika Moona Jae Ina v Beli hiši. “Nočem zapravljati veliko časa in prepričan sem, da tudi on [Kim] noče zapravljati veliko časa. Torej obstaja precejšnja možnost, da se ne bo izšlo, kar je OK. To ne pomeni, da se ne bo izšlo v daljšem časovnem obdobju.”

Ohladitev sicer nenormalno toplih odnosov med ZDA in Severno Korejo se je zgodila po tem, ko je Severna Koreja prejšnji teden zagrozila z odpovedjo sestanka, ker je Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton vztrajal pri tem, da se Severna Koreja podredi tako imenovanemu “Libijskemu modelu razorožitve.” Spomnimo – nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi se je leta 2003 odpovedal razvoju orožja za množično uničenje, v zameno za rahljanje mednarodnih sankcij proti Libiji. Gadafija so leta 2011 ubili libijski uporniki, po tem, ko so v državi intervenirale sile vojaške zveze Nato.

Kimova zadržanost do tovrstnega modela razoroževanja ni torej nič nenavadnega. A Trump išče krivce drugje. “Rekel bom, da sem malce razočaran. Ko je imel Kim Džong Un sestanek s predsednikom Xijem na Kitajskem … zdi se mi, da je prišlo do majhne spremembe v odnosu Kim Džong Una. To mi ni všeč. Ni mi všeč s stališča Kitajske,” je po poročanju Financial Times dejal Trump včeraj. Ob tem je kritiziral tudi nedavno kitajsko potezo ponovnega odprtja meje s Severno Korejo, ki za slednjo predstavlja življenjsko pomembno trgovsko pot.