"Ogrožena so življenja"

FOTO: V Parizu preplah zaradi taborišča za migrante

S.R./STA
23. 5. 2018, 13.05
Posodobljeno: 23. 5. 2018, 13.08
Deli članek:

Francoski notranji minister je odredil zaprtje nezakonitega šotorskega taborišča za migrante v Parizu.

Reuters
Nezakonito taborišče za migrante v Parizu.

Po večtedenskih prerekanjih z mestom Pariz je francoski notranji minister Gerard Collomb danes odredil skorajšnje zaprtje nezakonitega šotorskega taborišča za migrante v francoski prestolnici. Humanitarne težave v taborišču z več kot 2300 prebivalci so za Pariz postale neznosne, je dejal minister. Pristojnim oblastem je Collomb naložil, da čim prej izdelajo načrt za evakuacijo.

Na obrežju dveh prekopov na severovzhodu Pariza se že več mesecev naseljuje vedno več migrantov. Humanitarne organizacije so zaradi slabih življenjskih razmer že razglasile preplah. V začetku maja je tudi utonil eden od migrantov, ki je po poročanju tamkajšnjih medijev v vodo odšel pod vplivom alkohola.

Reuters
Nezakonito taborišče za migrante v Parizu.

Pariška županja Anne Hidalgo že več tednov francosko vlado roti, naj zapre taborišče. "Ogrožena so življenja," je izjavila za časnik Le Parisien. Francoska vlada je na drugi strani mnenja, da je to obveznost mesta.

V Parizu pogosto nastajajo tovrstna nezakonita taborišča za migrante. Po navedbah Collomba bo zadnje zaprtje nezakonitega taborišča od leta 2015 že 35. po vrsti. "Razmere se bodo ponavljale v nedogled, če lokalne oblasti ne bodo ustrezno ukrepale in tako preprečile, da bi nastali novi," je še opozoril.

Reuters
Nezakonito taborišče za migrante v Parizu.

Reuters
Nezakonito taborišče za migrante v Parizu.