Nič kaj obetavno

Znanstvenik, ki ni hotel več živeti, je odšel, preden bi bilo prepozno. Njegove zadnje besede dajo misliti

J.P.
23. 5. 2018, 12.02
Deli članek:

Marsikaj ga je skrbelo. Iz objavljenega pa je razvidno, da prav veliko upanja za ta svet ni imel.

Reuters
Kakovost njegovega življenja se je tako poslabšala, da se je odločil za smrt.

10. maja je v Švici naredil samomor s pomočjo. Dr. David Goodall sicer ni imel nobene neozdravljive bolezni, a se je kakovost njegovega življenja tako poslabšala, da se je odločil za smrt.

"Nočem več živeti," je dan prej izjavil za medije. "Vesel sem, da bom imel jutri priložnost končati svoje življenje, in cenim pomoč zdravniškega oseba tukaj, ki mi bo to omogočilo," je po poročanju STA dejal 104-letnik. Avstralec je še izrazil upanje, da bo veliko zanimanje za njegov primer sprožil razpravo o spremembi zakonodaje na tem področju v njegovi državi in tudi drugod.

Reuters
Goodall v trenutkih pred smrtjo v prihodnost ni zrl z optimizmom.

Bil je častni raziskovalec na Univerzi Edith Cowan v Perthu.

Zadnje svarilo

Znanstvenik je pri svoji odločitvi užival podporo in pomoč kontroverznega ustanovitelja avstralske organizacije Exit Internationa Philipa Nitschkeja. Ta je razkril, kaj mu je zaupal pokojnik. "Odločitev o odhodu je dojemal kot njegov osebni doprinos k reševanju problematike preštevilne populacije."

Avstralec je izdihnil obdan z družino in zvoki ljube mu Beethovnove 9. simfonije.

"Preveč nas je, preveč porabimo, prehitro spreminjamo preveč ekosistemov," naj bi mu zaupal. Da je škoda že storjena, je po njegovem mnenju razvidno iz podnebnih sprememb. "Prepozno je, da bi se vrnili v relativno mirne in uravnotežene sisteme, ki smo jih uživali v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vse, kar nam preostane, je, da se prilagodimo spremembam in škodi, ki smo jo povzročili mi v prvem svetu."

Goodall v trenutkih pred smrtjo v prihodnost tako ni zrl z optimizmom, a je vseeno dejal, da je morda vredno poskusiti s pariškim podnebnim sporazumom. "Morda lahko preprečimo, da spremembe povsem uidejo izpod nadzora. To bi zdesetkalo populacijo, planet pa bi lahko postal veliko manj gostoljuben."