Palestina

Po dnevu nasilja dnevu pogrebi in protesti

G.G./STA
15. 5. 2018, 14.57
Posodobljeno: 15. 5. 2018, 15.02
Deli članek:

Na današnjih protestih na Zahodnem bregu, s katerimi Palestinci obeležujejo dan katastrofe, so tako kot v ponedeljek izbruhnili spopadi med protestniki in izraelsko vojsko.

Profimedia
Besna palestinska mladež.

Palestinci so na demonstracijah zažigali avtomobilske pnevmatike. Nekateri protestniki so tudi metali kamenje v vojake, ki so odgovorili s solzivcem.

V Betlehemu protestira kakih 200 Palestincev, v Ramali se jih je zbralo okoli sto. Palestinci na ta način obeležujejo dan katastrofe (nakba) v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo ter sosednje države.

Palestinci so prišli na ulice dan po krvavih protestih proti preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, v katerih je bilo v spopadih z izraelsko vojsko po zadnjih podatkih ubitih 60 Palestincev, 2771 pa jih je bilo ranjenih.

Na območju Gaze danes pokopavajo ubite v ponedeljkovih protestih. Pogrebov se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa udeležilo več tisoč ljudi.