Kemis nezaželen

Obletnica katastrofe: prebivalci Vrhnike ne vedo, kakšne so posledice na okolju in zdravju ljudi

G.G./STA
15. 5. 2018, 13.28
Posodobljeno: 15. 5. 2018, 13.28
Deli članek:

Minilo je leto po katastrofi na Vrhniki. Nasprotniki obstoja podjetja Kemis, v katerem je pred enim letom izbruhnil obsežen požar, vztrajajo, da Kemis na Vrhniki ni zaželen.

STA
Zgorele so predvsem embalaža nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, laki …

Predstavnik Civilne iniciative Eko Vrh Andrej Marković pravi, da je izjava izraz enotnosti in odločenosti občanov Vrhnike, da bodo vztrajali pri svoji zahtevi, to je da Kemis z Vrhnike umakne svoj obrat za predelavo odpadkov.

V izjavi podpisniki, med katerimi je več civilnih iniciativ, večina občinskih svetnikov in župan ter krajevne skupnosti, opozarjajo, da je vrhniški občinski svet 30. maja lani soglasno ugotovil, da je lokacija, na kateri se nahaja obrat, neprimerna za dejavnost zbiranja in ravnanja z nevarnimi odpadki. Zahtevajo, da se obrat premesti na drugo lokacijo izven občine Vrhnika.

Podjetju Kemis so, kot navajajo, dali priložnost, a "jo je žal zapravilo". "Še več, ob podpori pristojnih inštitucij, ki naj bi ščitile državljane, ponovno obratuje. Prišel je čas, da občani Vrhnike zaščitimo svoje bivanjsko okolje, tudi za prihodnje generacije," so še zapisali v izjavi.

Bobo
Tojnica po izlitju.

Kje so zagotovila?

Na novinarski konferenci so danes znova opozorili, da tudi eno leto po izbruhu požara ne vedo, kakšne posledice je nesreča pustila na okolju in zdravju ljudi. Prav tako nimajo nobenih zagotovil, da se nesreča ne bo še kdaj ponovila. Kemisu, ki je sicer sprejel določene dodatne varnostne ukrepe, namreč ne zaupajo več, prav tako ne zaupajo pristojnim državnih inštitucijam. Kot namreč pravijo, so bili s strani slednjih že od vsega začetka deležni poskusov, da se pomen požara in njegovih posledic čim bolj zmanjša.

Posebej so po besedah vrhniškega župana Stojana Jakina nezadovoljni, ker ne morejo sodelovati pri odločitvah, ki se nanašajo na Kemisovo nadaljnje obratovanje. Med drugim ne morejo spodbijati sklepa inšpektorata, ki Kemisu pri sanaciji dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja, ker jih ministrstvo za okolje in prostor ne priznava kot stranko v postopku. Zato je občina zoper ministrstvo na upravno sodišče vložila tožbo, je povedal.

Glede odškodnin so danes povedali, da so zavarovalnice okoli 50 kmetom, ki so prijavili škodo, odškodninske zahtevke večinoma priznale, niso pa priznale zahtevka za škodo, ki je nastala na opremi gasilcev. Slednjo - višini 120.000 evrov - je zato iz svojih rezerv pokrila občina, Kemis pa ji jo je delno - v višini 30.000 evrov - povrnil.