Razlivanja

Tik ob meji že poplave: opozorilo pred naraslo reko Muro

G.G.
15. 5. 2018, 14.17
Posodobljeno: 15. 5. 2018, 14.49
Deli članek:

Po obilnem deževju na jugu avstrijske Štajerske so reke in potoki ponekod prestopili bregove. Posledice so že opazne tudi v Sloveniji.

FF
Poplave v vasi Lučane na Vinski cesti na avstrijskem Štajerskem.

Agencija za okolje (Arso) je danes izdala opozorilo, da se bo reka Mura danes in jutri razlivala na območju znotraj protipoplavnih nasipov. Manjša razlivanja so možna tudi ob drugih manjših rekah v Pomurju in ob reki Pesnici, še dodaja Arso. Ob 14. uri je že prišlo potrdilo napovedi. Reka Mura je na merilnem mestu v Gornji Radgoni dosegla višino vodostaja 335 centimetrov, poroča Uprava za zaščito in reševanje, ki še dodaja, da je to znak, da se gre v »stanje pripravljenosti za ukrepanje«.

Bolj dramatično je pri naših severnih sosedih. »Vsaka kapljica je kapljica preveč,« je po včerajšnjih nalivih dejal tiskovni predstavnik gasilcev Franz Fink in izpostavil, da je bilo samo v Feldbachu (Vrbna) in okolici včeraj na delu več kot 600 gasilcev. Narasle reke (Mura in Raba), potoki ter meteorne vode so zalivale kleti, stanovanja, poplavljene in zaprte so številne ceste.