Prihodnost

Uber in ameriška vojska razvijata leteči avtomobil

B.K.
9. 5. 2018, 15.11
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 07.35
Deli članek:

Podjetje za deljenje avtomobilov Uber in vojska Združenih držav Amerike sta podpisala dogovor o razvoju tehnologije, ki bi lahko bila uporabljena za leteče avtomobile.

Reuters
Koncept Uberjevega letečega avtomobila.

Na razvoju in testiranju posebnega sistema rotorjev, ki bi lahko omogočili vertikalni vzlet in pristanek, bosta Uber in Raziskovalno, razvojno in tehnično poveljstvo ameriške vojske, porabila en milijon ameriških dolarjev, poroča ruska televizija RT.

Uber je že začel razvijati potencialno mrežo letečih taksijev, prototip letečega vozila pa bi naj, po poročanju Reutersa, splavil leta 2020.

Uber je že pred časom vstopil v partnerstvo z ameriško vesoljsko agencijo Nasa, za razvoj programske opreme, ki bi lahko nadzorovala večje flote letečih vozil nad mesti.

Partnerstvo med ameriško vojsko in Uberjem ni sicer nič nenavadnega. Pentagon se s tehnološko industrijo povezuje že dlje časa. Zadnji vidnejši projekt je poznan pod imenom Maven, gre pa za sodelovanje ameriške vojske s tehnološkim velikanom Google, za razvoj umetne inteligence, ki lahko iz posnetkov brezpilotnih letal identificira tarče.

Aprila je 3.000 delavcev v Googlu podpisalo peticijo, v kateri pozivajo vodstvo družbe, da naj prekine sodelovanje s Pentagonom in se umakne iz razvoja vojaške tehnologije.