Predobravnalni narok

Naročilo umora uslužbenca Kemijskega inštituta: težave s prevodom prestavile izjasnitev o krivdi

G.G.
9. 5. 2018, 13.41
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 14.16
Deli članek:

Libanonski državljan in nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Michel Stephan se ni želel izjasniti o očitkih tožilstva, saj še ni prejel vseh prevedenih listin. Sodnica je nato predobravnalni narok preložila.

Primož Lavre
Obtoženi Michel Stephan

Danes je potekal na okrožnem sodišču v Ljubljani predobravnalni narok zoper obdolženega Stephana. Že na začetku se je zapletlo zaradi prevodov. Obdolženi je vztrajal, da se bo o krivdi izjasnil šele ko bo prejel prevod vseh listin. Ker tudi v spisu še ni bilo vseh prevedenih listin, se je sodnica odločila, da predobravnalni narok prestavi.

Spomnimo. 16. decembra 2014 so na parkirišču pred gostinskim lokalom Via Bona likvidirali direktorja Kemijskega inštituta Janeza Jamnika. Pravnomočno obsojen je bil nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, med osumljenimi pa je bil tudi libanonski kemik Michel Stephan, ki mu je pogodba na Kemijskem inštitutu potekla leta 2010. Rešil ga je alibi, ki mu ga je zagotovila sodelavka.

Intrige na Kemijskem inštitutu niso povsem zamrle. In spet je bil med glavnimi akterji libanonski kemik. Tožilstvo je prepričano, da je naročil umor enega vodilnih zaposlenih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca. Likvidacija naj bi se zgodila 26. oktobra lani. Najeti morilec bi moral žrtev ustreliti s pištolo z dušilcem, za kar naj bi prejel 25.000 evrov. Toda najeti moški si je premisili in zadevo naznanil policiji.

Uradno motiv napeljevanja k umoru ni znan, po poročanju medijev pa naj bi bila v ozadju načrtovanega zločina trgovina z drogo.