Smrtne žrtve

Ameriška vojaška letala padajo z neba kot zastrupljene muhe

B.K.
9. 5. 2018, 11.41
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 12.52
Deli članek:

Zaradi rekordne serije smrtonosnih nesreč so zračne sile ZDA za en dan prepovedale vse lete. Sledi preiskava.

Wikipedija
Ameriški lovec F-16.

Od lanskega oktobra do danes je v nesrečah ameriških vojaških letal umrlo 35 članov ameriške vojske. Gre izključno za nesreče v ameriškem zračnem prostoru in ne v vojaških operacijah, denimo v Siriji.

Ameriške začne sile so zato naročile vsem letalskim enotam, da za en dan prekinejo treninge in testiranja, da bi poiskali probleme, poroča nemški državni medij DW. Da bi zagotovili nemoteno operativno zmožnost, bodo različne enote ’počivale’ na različne dneve. Enote, ki delujejo v Iraku in Siriji bodo iz obveznega počitka izvzete.

Nesreče zračnih sil s smrtnimi izidi so sicer dosegle najvišjo stopnjo v zadnjih šestih letih, poroča ameriški vojaški časnik Military Times. Od začetka fiskalnega leta 1. oktobra lani, so zračne sile zabeležile 11 smrtonosnih letalskih nesreč in eno kopensko. Skupno je umrlo 35 ljudi.

Zadnji incident se je zgodil preteklo sredo, ko je strmoglavilo tovorno letalo Nacionalne garde Portorika. 53 let staro letalo Hercules WC-130 je zadelo v avtocesto, v nesreči pa je umrlo vseh 9 članov posadke.

Aprila je v nesreči umrl pilot elitne ekipe Thunderbird, po tem ko je v Nevadi strmoglavil njegov lovec F-16. Še štirje vojaki so umrli v dveh nesrečah vojaških helikopterjev Apache v januarju in marcu.