Nora ideja

Elon Musk bo izdeloval sladkarije

R.T.
7. 5. 2018, 12.59
Posodobljeno: 7. 5. 2018, 13.42
Deli članek:

Musku grozi izguba vrhovne pozicije v podjetju. A izumitelj se s tem ne obremenjuje, ustanavlja namreč družbo, ki bo izdelovala sladkarije.

Reuters
Elon Musk je ustanovitelj Tesle in številnih drugih podjetij.

Izumitelj in podjetnik Elon Musk se v domačem podjetju Tesla že nekaj časa sooča z velikimi problemi.

V začetku leta je podjetje sporočilo, da bo Tesla Model 3s dokončan kasneje, kot je bilo obljubljeno. Le nekaj tednov za tem pa so iz obtoka odpoklicali kar 123.000 avtomobilov Tesla Model S, zaradi tovarniških napak pri servokrmiljenju. Musk je takrat priznal, da so z avtomatizacijo proizvodnje šli korak predaleč in, da roboti še vedno ne morejo v celoti nadomestiti izučenih delavcev, ob tem pa so iz podjetja začele uhajati govorice, da naj bi pogoji dela bili neznosni, kar je pripeljalo dovelikega števila bolezni in poškodb pri delu.

Zato sedaj Musku grozi, da ga bodo odstavili iz najvišje funkcije v podjetju. Junija bodo delničarji odločali o imenovanju novega predsednika uprave, mnogi pa naj bi bili bolj kot Musku naklonjeni neodvisnemu kandidatu. “Neodvisni predsednik uprave je prevladujoča praksa na mednarodnih trgih, recimo v Združenem Kraljestvu. Tudi v Združenih državah več velikih podjetij uvaja neodvisne predsednike uprav, Tesla ne bi smela biti izjema,” je dejal 12-odstotni delničar iz Kalifornije in predlagatelj Muskove zamenjave Jing Zhao.

Musk, ki se poleg Tesle ukvarja še s projektom za pridobivanje sončne energije SolarCity in vesoljskim projektom SpaceX, naj bi bil po mnenju Jinga s tovrstnimi zasebnimi prezaseden z osebnimi, zato ne more dobro voditi Tesle. Njegove sume pa je sedaj Musk le še potrdil, saj je v soboto na twitterju objavil nenavadno sporočilo. “Ustanavljam podjete za sladkarije, ki bo neverjetno,” je zapisal, kasneje pa dodal še: “Mislim zelo, zelo resno.”

Ali bo izumitelj ostal na čelu Tesle bo znano prihodnji mesec, novica o podjetju s sladkarijami pa je vsekakor zanimiva in le sprašujemo se lahko do kakšnih stopenj sladkosti bo Musk razvil svoje slaščice.