UMOR

Arkanov morilec ustreljen v Južni Afriki

Ž.K./Novice Svet24
29. 4. 2018, 07.55
Deli članek:

Milan Đuričić - Miki, eden izmed trojice obsojenih za umor zloglasnega Željka Ražnatovića - Arkana, je bil pred nekaj dnevi umorjen v Južni Afriki.

Wikipedia
Arkan je umrl 15. januarja leta 2000.

Čeprav je od enega najodmevnejših umorov na področju nekdanje Jugoslavije minilo že 18 let, ta še vedno buri duhove. Željko Ražnatović - Arkan je pod streli padel 15. januarja leta 2000 v lobiju hotela Interkontinental v Beogradu. Njegove krvnike so oblasti sicer našle, a le eden izmed trojice, ki je izvršila atentat, je dejansko tudi za zapahi.

Sejali smrt

Umor, katerega razlog so bile zamere znotraj balkanskega kriminalnega miljeja, so izvršili Dobrosav Gavrić, Dragan Nikolić - Gagi in Milan Đuričić - Miki, naročil pa naj bi ga Zoran Uskoković - Skole, nekdanji Arkanov prijatelj in poslovni partner. Slednjega so na spektakularen način umorili leta 2000 le štiri mesece po Arkanovi smrti. Morilci so Uskokovića in njegove telesne stražarje v filmski maniri preganjali po beograjskih ulicah. Več kot 50 metkov je bilo izstreljenih med lovljenjem z avtomobili, ranjenih je bilo tudi več nedolžnih ljudi.

Profimedia
Arkanov morilec Gavrić je bil policist.

Pobegli zločinci

Neposredni izvršitelji umora, Dobrosav Gavrić, Dragan Nikolić in Milan Đuričić, so bili kmalu aretirani in obsojeni, a so se na sojenje pritožili. Ker je novo sojenje trajalo več kot leto dni, so jih morali izpustiti na prostost. Redno so se udeleževali sojenj, vse do izreka sodbe, ko sta Dobrosav Gavrić in Milan Duričić izginila. Vse do leta 2011 se ni vedelo, kje sta, nato pa je bil Gavrić udeležen v strelskem obračunu v Južni Afriki. S strelnimi ranami je končal v bolnišnici, kjer so razkrili njegovo identiteto. Kmalu se je razvedelo, da je z njim tudi Milan Đuričić  - Miki.

Mikija Đuričića so umorili profesionalni morilci.

Naročen umor

Kot kaže, sta tudi daleč od beograjskih ulic nadaljevala kriminalne dejavnosti, saj so ju tamkajšnji organi pregona povezovali s samim vrhom južnoafriške mafije. Gavrić naj bi bil vse od 2011 v hišnem priporu, Milana Đuričića - Mikija pa so v sredo ubili v njegovem avtomobilu. Po informacijah, ki so jih objavili srbski mediji, naj bi bil Đuričić, ki je bival v Johannesburgu, na poti na kosilo s še enim znanim srbskim pobeglim kriminalcem, Milanom Glišovićem. Medtem ko se je ustavil pri semaforju, so iz avtomobila za njim izstopili trije moški, ga obkolili in vanj izstrelili več nabojev. Umrl je na kraju dogodka.