Plaz kritik zaradi nespametnih besed

Trump v slogu Busha mlajšega: "Misija je uspela"

S.R.
15. 4. 2018, 18.58
Posodobljeno: 15. 4. 2018, 21.53
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes, kot že tolikokrat poprej, postregel s hecnim pojasnilom svojih nespametnih besed, ki jih v tviteraški ihti naplete njegov um.

Reuters
Trump je spet preveč čivkal.

Trump je navdušenje nad včerajšnjim napadom na Sirijo seveda delil prek tviterja, kjer je svojo misel o »do popolnosti izvedenem napadu« podčrtal z besedami: »Misija je uspela.« 

Izraz »misija je uspela« je namreč pred leti že ugriznil v tazadnjo nekdanjega predsednika Georga Busha mlajšega. George »dvojni v« je leta 2003, ko so ameriške in britanske sile prevzemale nadzor nad Irakom in s »prestola« vrgle Sadama Huseina, stal na letalonosilki USS Abraham Lincoln ter prezgodaj razglasil veličastno zmago, medtem ko je na vidnem mestu za njegovim hrbtom visel napis: »Misija je uspela.« Kot vemo, se je državljanska vojna v Iraku nadaljevala, izraz pa je postal eden pomembnejših simbolov ameriškega neuspeha na Bližnjem vzhodu. 

»Hm … predlagala bi, da bi za konec tega tvita izbral kakšne druge besede,« je včeraj na tviterju zapisal nekdanji Bushev tiskovni predstavnik Ari Fleischer. Hitrojezični Trump si je s temi nespametnim besedami na čelo seveda narisal tarčo, politični komentatorji in »lažni« mediji pa so hitro pograbili priložnost ter ga opozorili, da bombardiranje ne predstavlja uspeha, temveč stopnjevanje spora med Zahodom, Bašarjem al Asadom in Rusijo, ki bo vojno stanje v regiji, kjer je v zadnjih sedmih letih umrlo vsaj pol milijona ljudi, še poglobilo. »Bush in Trump ne moreta dojeti, da uspešna misija v primeru taktične misije še ni pomeni strateškega uspeha. Daleč od tega,« je ponoči svoj lonček pristavil demokratski kongresnik Ted Lieu

"Vedel sem"

Trump je danes, kot običajno, ko je potisnjen v kot, nekoliko podrobneje pojasnil oziroma, bolje rečeno, poskusil zamotano opravičiti svojo izjavo. »Napad na Sirijo je bil izveden tako popolno, s takšno natančnostjo, da je edini način, s katerim bi ga lahko lažni mediji omadeževali, ta, da se obregnejo ob uporabo mojega izraza misija je uspela. Vedel sem, da bodo to pograbili, vendar sem čutil, da je to tako pomemben vojaški izraz, da ga bi bilo treba znova oživiti. Pogosto ga je treba uporabljati!« se je razhudil danes.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je včeraj sicer dejala, da je Washington pripravljen na nove napade, če bo Asad nadaljeval z uporabo kemičnega orožja. »Prepričani smo, da smo ohromili sirski program kemičnega orožja. Pripravljeni smo ohraniti ta pritisk, če bo sirski režim dovolj nespameten, da nas bo preizkušal. Če sirski režim ponovno uporabi strupen plin, so ZDA pripravljene,« je dodala.