Vojaška moč

VIDEO: Zavezniki objavili posnetke začetka napada na Sirijo

S.R.
15. 4. 2018, 16.35
Posodobljeno: 15. 4. 2018, 16.38
Deli članek:

ZDA, Združeno kraljestvo in Francija so v sobotnih zgodnjih jutranjih urah v odziv na domnevni kemični napad v Dumi izvedle usmerjene napade na tarče v Siriji.

Youtube
Posnetek z vojaške križarke ameriške mornarice USS Monterey.

V Pentagonu so izjavili, da so v napadu zadeli tri tarče, kjer naj bi Sirci izdelovali kemično orožje, vključno s centrom za raziskave in razvoj Barzah v predmestju Damaska in kompleksom Him Shinshar v bližini Homsa, v katerem so po navedbah ameriške vojske povsem »uničili« skladišče kemičnega orožja in »poškodovali« bunker. 

»Nič ni zanesljivo,« je ameriški minister za obrambo Jim Mattis odgovoril na vprašanje, ali verjame, da bo napad sirskega predsednika Bašarja al Asada odvrnil od nadaljnje uporabe kemičnega orožja. »Napade smo izvedli na cilje, ki smo jih izbrali z namenom oslabitve njihovih zmogljivosti kemičnega orožja. Omejili smo se na cilje, povezane s kemičnim orožjem,« je dodal.

Ameriško obrambno ministrstvo je danes objavilo posnetek začetka napada, ki so ga posneli na svoji z manevrirnimi raketami oboroženi vojaški križarki USS Monterey, ki "patruljira" po Arabskem morju. Posnetke vzleta svojih bojnih letal je objavila tudi francoska vojska.