Zaostreni odnosi

Smo na pragu nove vojne? Danes padajo nove odločitve

T.L.
12. 4. 2018, 12.46
Posodobljeno: 12. 4. 2018, 14.18
Deli članek:

Razmere med velesilami so po domnevnem kemičnem napadu v Siriji, ki se je zgodil konec tedna, napete.

Reuters
Donald Trump

Smo na robu nove vojne? Razmere med velesilami se po sobotnem kemičnem napadu, za katerim naj bi stale režimske sile predsednika Bašarja al-Asada, zaostrujejo. Rusija je poročala, da je sirski režim prevzel nadzor nad uporniškim mestom Duma (prizoriščem domnevnega kemičnega napada konec minulega tedna) in posledično nad celotno Vzhodno Guto.

Ruske sile so podpirale ofenzivo režimskih sil, ki se je nad uporniškim območjem začela sredi februarja. Po sobotnem napadu, ki naj bi ga s kemičnim orožjem izvedle režimske sile, pa so voditelji svetovnih velesil presodili, da je al-Asad šel predaleč in resno premlevajo scenarije o možnem napadu na Sirijo.

Donald Trump je v sredo že preko twitterja posvaril Rusijo, naj se pripravi na raketne napade, in dodal, da Rusija ne bi smela prijateljevati "živaljo, ki mori s plinom" svoje ljudi in pri tem uživa.

Novo jutro, nove misli

Ko pa se je danes prebudil in začel objavljati svoje misli na twitterju, je Trump zapisal, da ni nikoli dejal, da bodo ZDA napadle Sirijo. Dodal je, da se to lahko zgodi kmalu ali pa sploh ne tako kmalu. Se pa je pohvalil, da so se ZDA pod njegovo administracijo odlično izkazale pri pregonu pripadnikov IS iz regije in se vprašal, kje je zahvala Ameriki za dobro opravljeno delo.

Sicer pa so se po dogajanjih konec minulega tedna za odgovor Siriji odločile ZDA, Velika Britanija in Francija. Theresa May naj bi kar brez soglasja parlamenta izpeljala odločitev o sodelovanju v akciji, odločitev o britanskem odgovoru naj bi bila znana že danes, medtem ko bo Macron odločitev o tem, kako bo Francija odgovorila na dogajanje v Siriji, sprejel v teh dneh.

Oglasila se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel in dejala, da nemška vojska ne bo sodelovala v morebitnih napadih zoper sirsko vojsko. Je pa diplomatsko dodala, da se pridružuje obsodbi vsakršne uporabe kemijskega orožja.