Med Saudovo Arabijo in Iranom

Voditelj svari: čez 10 do 15 let bi lahko izbruhnila vojna

J.P.
30. 3. 2018, 09.07
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 09.18
Deli članek:

Savdski voditelj je posvaril, da bi lahko vojna izbruhnila že v naslednjih 10 do 15 letih.

Profimedia
Mohamed bin Salman

Mohamed bin Salman je na zgodovinskem obisku – prvem v skoraj 75 letih – v Združenih državah Amerike, najtesnejšem zavezniku Saudove Arabije. Ta teden je pozval k še večjemu pritisku na Teheran.

»Če nam s sankcijami ne bo uspelo, se nam v 10 do 15 letih obeta vojna z Iranom,« je dejal princ, ki je prevzel vajeti od očeta, sicer kralja Saudove Arabije.

Profimedia
Savdski kralj

Sirska kriza

Teheran in Riad se v zadnjih letih nista uspela sporazumeti glede marsičesa. Največji kamen spotike ostaja sirska kriza, še posebej prihodnost sirske vlade pod predsednikom Bašarjem al Asadom. Potovanje v Združene države Amerike in srečanje s predsednikom Donaldom Trumpom je le še prililo olja na ogenj. Za Iran je to zgolj Salmanova promocija pred njegovim skorajšnjim vzponom na prestol.

Jedrsko orožje

32-letni prestolonaslednik je pred obiskom Združenih držav Amerike zatrdil, da se bo z jedrskim orožjem oborožila tudi njegova država, če bo Iranu uspelo razviti takšno orožje, njegovega vrhovnega voditelja Alija Khameneija pa je označil za »novega Hitlerja«.

Iransko ministrstvo za zunanje zadeve je za Salmana dejalo, potem ko je Iran obtožil, da gosti voditelje Al Kaide, da je naiven in bloden.