Pomota

Rekordna vsota za da Vincijevo sliko ali kako sta si v zelje šla dva arabska princa

J.P.
29. 3. 2018, 09.07
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 09.17
Deli članek:

Oba sta mislila, da se za sliko poteguje tudi Katar.

Reuters
Mohamed bin Salman

19 minut je trajalo zviševanje ponudb. Dvorana v New Yorku je bila napolnjena do zadnjega kotička, začetna cena 75 milijonov dolarjev. Na koncu sta bila dva, oba na telefonski zvezi.

Slika Salvator Mundi oziroma Odrešenik sveta je na koncu dosegla ceno 450 milijonov dolarjev. Dražbena hiša Christie’s, ki je novembra lani organizirala dražbo za sliko Leonarda da Vincija, identitete kupca ni želela razkriti.

Profimedia
Mohamed bin Zayed Al Nahyan

Zmeda

Reuters

New York Times je mesec dni pozneje razkril, da naj bi bil kupec savdski princ Bader bin Abdulah, sliko naj bi kupil za prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, britanski MailOnline pa zdaj poroča, da se je za sliko potegoval tudi Mohamed bin Zayed Al Nahyan, glava Združenih arabskih emiratov. Vendar pa nobeden od njiju ni vedel, da se za sliko poteguje tudi drugi. Oba pa sta se bala, da bi izgubila proti Katarju, čigar kraljeva družina prav tako ceni visoko umetnost; svojim pribočnikom sta dala navodila, naj sliko dobijo za vsako ceno. Vseeno so pri ceni 450 milijonov dolarjev Združeni arabski emirati obupali. Viri iz emiratske palače so po poročanju omenjenega medija poleg zadrege spričo zmede razkrili tudi, da naj bi bila leto dni prej slika Katarju ponujena za 80 milijonov dolarjev, a so jo menda zavrnili, ker je preveč krščanska za njihovo zbirko.

Kritiki Salmanovega režima nad nakupom pričakovano niso bili navdušeni.