Serija umorov

Groza v Atlanti: je bilo na delu več morilcev?

Urban Klančnik / Novice Svet24
30. 3. 2018, 07.45
Posodobljeno: 30. 3. 2018, 11.30
Deli članek:

Od leta 1979 do 1981 je mesto Georgia v Atlanti pretresala serija umorov otrok in odraslih. Vse žrtve so bile temnopolte.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Wayne Bertram Williams naj bi žrtve zvabljal z obljubami o glasbeni karieri.

V približno dveh letih je morilec ubil vsaj 28 oseb, večinoma otrok. Policija je storilca sicer prijela, a niso vsi prepričani o tem, da je deloval sam. Gnusnega serijskega morilca je lovil tudi oddelek legendarnega izdelovalca kriminalnih profilov Johna E. Douglasa, ki je pravzaprav začel izdelovati profile kriminalcev.

Umori

Sredi leta 1979 sta izginila 14-letna Edward Hope Smith in Alfred Evans; 28. julija so oba najstnika našli mrtva v gozdu na robu mesta. Edward je bil ustreljen. Policija verjame, da sta bila najstnika prvi žrtvi ponorelega morilca. Novembra istega leta so našli truplo 14-letnega Miltona Harveyja, že 21. oktobra pa je izginil devetletni Yusuf Bell; priča je povedala, da naj bi deček vstopil v avtomobil modre barve. Njegovo truplo so našli 8. novembra v zapuščeni šoli, vzrok smrti je bila zadušitev. Do tega trenutka policija primerov še ni povezala. Marca leta 1980 pa je izginila 12-letna Angel Lanier in šest dni pozneje so našli njeno truplo. Tudi nesrečna deklica je bila zadušena. Do leta 1981 je bilo umorjenih še 19 otrok in šest odraslih. Do takrat je policija že poročala, da imajo opravka s serijskim morilcem.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Umori so pretresli temnopolto skupnost, ki je bila mnenja, da policija ne stori dovolj.

Arhiv časopisa Novice Svet24
John E. Douglas verjame, da je večino umorov vendarle izvršil Wayne, saj imajo vse značilnosti umorov serijskega morilca.

Motiv: rasa?

Mediji so o primeru poročali izjemno intenzivno in vse več se je govorilo, da so umori povezani z raso. Mnogi so poročali, da naj bi v ozadju umorov stala zloglasna organizacija kuklukslan (KKK), a lovec na serijske morilce John Douglas je takšne trditve vztrajno zavračal. Organizacije, kot je KKK, namreč ne skrivajo trupel, ampak želijo z njimi nekaj sporočiti javnosti. John je tako vseskozi zatrjeval, da je na delu serijski morilec, ki nima nikakršnih povezav s skrajnimi političnimi in verskimi skupinami. S tem je precej razbesnel temnopolto manjšino, še posebej ker je vztrajno trdil, da je storilec temnopolti moški. »Serijski morilci zelo redko posežejo izven svoje rase,« je o primeru zapisal Douglas: »Njihovi motivi so spolne, in ne politične narave.« Douglas je dejal, da gre za temnopoltega moškega (bil je v glavnem prepričan, da je storilec le en), starega okoli 25 let. Šlo naj bi za samotarja, ki ga je neki dogodek pripeljal do prvih umorov. Sam sebe naj bi imel za nekaj več, kot je v resnici, in s tem naj bi zvabljal žrtve v svoje kremplje. Douglas je domneval, da se otrokom izdaja za glasbenika ali glasbenega producenta.

Aretacija

John je dejal, da so bili prepričani, da bo morilec začel odmetavati trupla v vodo, da bi prikril morebitne dokaze. Zato so nadzorovali praktično vse reke in mostove na območju umorov. Dvajsetega maja 1981 je ena od patrulj zaslišala pljusk, kot bi nekdo odvrgel nekaj težkega v vodo. Policista sta nato opazila belo kombinirano vozilo tipa chevrolet 1970. Nekoliko pozneje je policija ustavila moškega v vozilu. Voznik je bil 23-letni Wayne Bertram Williams. Wayne se je izdajal za glasbenega menedžerja in fotografa. V avtomobilu je policija našla enake pasje dlake in ostanke tepiha, kot so jih našli na enem od trupel. Dva dni pozneje so nedaleč od kraja, kjer so policisti zaslišali pljusk, našli truplo 27-letnega Nathaniela Caterja. Vendar je šlo v glavnem za posredne dokaze in nazadnje so Wayna lahko obtožili samo za umora Jimmyja Raya Payna (21) in Nathaniela Caterja.