Poskus uboja

V lokalu so se »verbalno obkladali«, zunaj »grabili«

R.M./Novice Svet24
30. 3. 2018, 07.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je sojenje Martinu Brezarju, obtoženemu poskusa uboja kočevskega svetnika in enega najuspešnejših bodibilderjev pri nas Saša Petka, nadaljevalo z zasliševanjem prič.

Samo Strel
Obtoženi Brezar se za zdaj še brani z molkom.

Med prvimi je bil včeraj zaslišan polbrat lastnika lokala Dean Obranovič, ki je kritičnega večera pomagal pobirati prazne kozarce in odnašal smeti. Kot je znano, se je krvavi obračun pripetil pred zdaj že nekdanjo Gostilno Osterman v Kočevju 1. oktobra lani nekaj minut pred eno ponoči, ko je Brezar po obtožbi z 10 centimetrov dolgim nožen Petka zabodel v trebuh.

10 centimetrov dolg nož je Brezar po navedbah iz obtožnice zarinil Petku v trebuh.

Po Obranovičevih besedah  je bila zaključna zabava sprva mišljena za ožji krog prijateljev in rednih gostov, vendar potem niso odrekali gostoljubja drugim. Petka je Obranovič na zabavo povabil osebno, za Brezarja pa pred incidentom sploh ni slišal, mu je pa nekaj dni po dogodku prijatelj pokazal njegov facebook profil, tako da je pred preiskovalnim sodnikom že vedel, o kom govori. Z Brezarjem so bili na zabavi v lokalu še trije prijatelji, ki jih je priča prav tako tam videla prvič. Med njimi in Petkovo družbo je nato izbruhnil spor. Fante so se začeli »verbalno obkladati«, prišlo je do preprivanja, »počila« so vhodna vrata lokala in »v sekundi dvajset so bili vsi zunaj«, kjer sta se »zgrabila« Petek in Brezar. Kaj natančno se je med njima dogajalo, pa Obrenoviču ni znano, trdi, da ga ni niti zanimalo. Goste, ki so še ostali v lokalu, je prosil, da ga zapustijo, zaklenil lokal, ko je nekdo potrkal na vrata. »So mi rekli, da je Saša nekdo pičil in da bo izkrvavel,« je dejal.

Sasopetek.si
Kočevski mestni svetnik, osebni trener in eden najuspešnejših bodibilderjev pri nas, Sašo Petek

Odškodninski zahtevek

Petek od Brezarja zahteva 23 tisoč evrov odškodnine, in sicer zaradi primarnega strahu (1000 eur), sekundarnega strahu (2000 evrov), telesnih bolečin (10 tisoč evrov), zmanjšanih življenjskih aktivnosti (8000 evrov) ter skaženost (2000 evrov).

Ena izmed prič se je napila do nezavesti

Sodnik Marko Češnovar je včeraj zaslišal skupno 11 prič, v nadaljevanju pa bo, kot kaže, imel še precej dela z razčiščevanjem vseh okoliščin dogodka, saj je mnogim spomin načel alkohol oziroma o kritičnem trenutku ne vedo (ali pa nočejo?) kaj prida povedati. Prav nič pa si sodnik Češnovar ne bo mogel pomagati s pričo Darkom Grmom, sicer bratrancem obtoženca. »Kaj se je dogajalo, ne vem, ker sem bil pijan do nezavesti,« je dejal že pred preiskovalno sodnico. Tistega dne je okrog 17. ure začel s pivom, od približno 21.30, ko je prišel do Ostermana, pa je pil »vse«. Spomnil se je le, da je jedel samo kosilo, ki mu ga je skuhala mama, ter da ga je iz Ostermana do doma pripeljala sestra. »Ne, ne, nič!« je odgovarjal in odkimaval z glavo, še preden so mu vpleteni do konca uspeli zastaviti vprašanje. »Oprosti,« se je po koncu zaslišanja obrnil do bratranca na zatožni klopi, ki je med njegovim performansom večkrat odkrito prasnil v smeh in ni bil edini v razpravni dvorani.

Dolenjski list
Na kraju zločina, Okrepčevalnica Osterman v Kočevju

Grozil je, da mu bo mišice prebodel z buciko

Brezar za zdaj še molči, iz manevrov njegovega zagovornika, odvetnika Mitje Kuniča, pa je razbrati, da bo njegov zagovor šel v smeri samoobrambe. Dogajanje kritičnega večera pa je že opisal oškodovanec, ki je pojasnil, da se je obtoženi naenkrat pojavil v lokalu s prijatelji in ga začel zbadati na račun njegovih mišic. Po nekaj minutah provociranja in več neuslišanih prošnjah, naj da vendar mir, je Petku »počil film«, zato je provokatorja porinil skozi odprta vrata na teraso, sam pa se je vrnil v lokal. Kakih petnajst minut po tem je organizator v strahu pred globo zaradi kršenja javnega reda in miru zabavo zaključil in gostje so se začeli odpravljati domov, je v zagovoru pojasnjeval Petek, medtem ko je prej omenjeni Obranovič povedal nekoliko drugače. Kakorkoli. Oškodovanec je po lastnih navedbah takoj, ko je stopil iz lokala, dobil udarec na nos, da je padel po tleh. Ob prijateljevi pomoči se je spet pobral na noge in uzrl obtoženca z nožem v roki, kako hodi proti njemu. V samoobrambi mu je hotel nož vzeti iz rok, ko je začutil, da mu kri dobesedno odteka iz telesa, sklonil se je in ob tem dobil še brco. 

Sojenje se nadaljuje z zasliševanjem prič krvavega obračuna.