Nočna intervencija

FOTO: Zagorelo je v kleti psihiatričnega oddelka

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
29. 3. 2018, 20.15
Deli članek:

Vloga enajstih gasilcev, sicer nič manj pomembna, je bila tokrat zgolj pomoč pri izklopu sistema in zračenju zadimljenih prostorov. Sistem za samodejno gašenje je vse opravil sam.

GB Maribor

Pacienti psihiatričnega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so imeli v noči na sredo precej moten spanec. Okrog pol druge zjutraj so jih namreč prebudila številna intervencijska vozila. Tudi gasilska, saj so gasilci Gasilske brigade Maribor ob 1.17 prek sistema za avtomatsko obveščanje o požaru, ki ga imajo sklenjenega s pogodbeniki, prejeli znak o požaru.

Špinkler

Aktivna požarna zaščita zagotavlja zadosten tlak in pretok vode prek cevi do šob. Vsaka ampula v glavi pa reagira samostojno, ko je vnaprej določena toplotna raven dosežena.

Kot je včeraj za Novice Svet24 povedal vodja intervencije Sandi Šeligo, sicer poklicni gasilec, so na kraju ugotovili, da je zagorelo v kletnih prostorih, kjer imajo delovne terapije. »Pomembno vlogo je odigral sistem za samodejno gašenje, ki je omejil požar in ga tudi pogasil. Vloga enajstih gasilcev, ki smo intervenirali s tremi vozili, je bila samo pri pomoči izklopa sistema in zračenju zadimljenih prostorov. Intervencija je trajala približno eno uro in pol,« je pojasnil Šeligo. Na spletni strani gasilske brigade pa so še zapisali, da je zagorel material, ki je bil naložen na električni peči za žganje gline, in da so za sanacijo iztekle vode poskrbeli zaposleni.

EVAKUACIJA PACIENTOV NI BILA POTREBNA

Iz Centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor pa so sporočili, da poškodovanih ni bilo, potrebna ni bila niti evakuacija pacientov. »Poškodovan je en prostor, škodo in vzroke pa še vedno ugotavljamo,« so dodali. Vseeno nam je uspelo izvedeti, da požar večje škode k sreči ni povzročil, od nočne intervencije pa je bilo mogoče zjutraj ponekod v prostorih še zaznati vonj po dimu. In tudi nekateri pacienti so imeli precej krajšo noč kot običajno in so spanje nekoliko podaljšali. Opazovali so namreč gasilska vozila pred ustanovo. 

Na oddelku za psihiatrijo je trenutno hospitaliziranih 198 oseb. Na leto obravnavajo več kot 1400 bolnikov, povprečna ležalna doba je 35,5 dneva.