KRŠITVE

Tuje ambasade izkoriščajo slovenske delavce

Žiga Kariž / Novice Svet24
29. 3. 2018, 19.50
Deli članek:

Zaposlenim na nekaterih tujih ambasadah v Sloveniji ne izplačujejo bolniške, vikende štejejo v dopust in ne vračajo stroškov za prevoz na delo.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Največ kršitev so zaznali na indijskem veleposlaništvu.

Delo v ambasadi tuje države je na prvi pogled zanimiva, za marsikoga celo sanjska služba. A  predstavništva, ki uživajo diplomatsko imuniteto, imajo pogosto svoj pogled na slovensko delovno zakonodajo in si jo znajo prikrojiti, naši organi nadzora pa imajo zvezane roke, saj imajo zelo omejene možnosti ukrepanja.

Najhuje pri Indijcih

Kot poroča portal rtvslo.si, so inšpektorji največ kršitev zaznali pri indijski ambasadi, zaradi česar je naše zunanje ministrstvo v zadnjih sedmih letih na predstavništvo te države naslovilo več verbalnih not, v kateri jih prosijo, naj v skladu z dunajsko konvencijo spoštujejo predpise naše države in sodelujejo z našimi inšpekcijskimi službami. Kljub temu imajo zaposleni še vedno pogodbe, v katerih imajo določen oseminpolurni delovnik z možnostjo neplačanega podaljšanja. Dopust v pogodbah ni določen z dnevi in je zmanjšan za sobote in nedelje, nadomestilo za prevoz na delo je omejeno na 100 evrov, na 30 dni je omejena bolniška odsotnost. Za čas bolniške odstotnosti naj bi si morali zaposleni celo sami plačevati prispevke.

STA
Vsa komunikacija poteka preko ministrstva za zunanje zadeve

Posebna procedura

V skladu z dunajsko konvencijo mora vsa komunikacija s predstavništvi tujih držav potekati prek ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) MZZ tako veleposlaništva obvešča o prijavah domnevnih kršitev, poskrbi tudi za vročanje odločb naših organov. Tudi vstop inšpektorjev je mogoč le ob predhodnem soglasju veleposlaništva, so pojasnili na inšpektoratu za delo. Ob tem so podali tudi informacijo, da so do zdaj obravnavali domnevne nepravilnosti na veleposlaništvih Turčije, Indije, Venezuele, Japonske in Egipta.

STA
Inšpektorat za delo je pri nadzoru ambasad zelo omejen.

Kršitve

Inšpektorat je ob nadzorih ugotovil kršitve na področju obračuna plač in nadomestil plač, glede dodatkov in njihove višine, zaznali so tudi kršitve delovnega časa, določanja in trajanja letnega dopusta, zagotavljanja pravice do odsotnosti z dela, izrabe starševskega dopusta in opravljanja nadurnega dela.