Telefonski pogovor

Šokantno razkritje: kako grozi vplivni sindikalist na Slovenskih železnicah

G.G.
29. 3. 2018, 19.06
Posodobljeno: 29. 3. 2018, 20.31
Deli članek:

Spletni portal Siol je objavil posnetek telefonskega pogovora, v katerem predsednik sveta delavcev in generalni sekretar sindikata strojevodij Silvo Berdajs uporablja zelo grobe besede.

Bobo
Silvo Berdajs pravi, da ni komu grozil.
"Če boš pri meni, te bom ščitil kot boga. Če boš pri Albertu, pa te bom sfu..l kot psa," v posnetku grozi Berdajs.

Zadnje tedne se je bila bitka za položaj delavskega direktorja Slovenskih železnic (SŽ). Silvo Berdajs in še do nedavnega delavski direktor Albert Pavlič sta se sprla zaradi preiskave o sumu korupcije na SŽ. Lani se je namreč na podlagi anonimne prijave v družbi SŽ-Potniški promet začela policijska preiskava, kriminalisti naj bi iskali dokaze o sumih jemanja podkupnin v zameno za napredovanja znotraj družbe.

V začetku marca je Svet delavcev SŽ razrešil Pavliča, na njegovo mesto pa so postavili Nino Avbelj Lekić. Vsi trije so sicer člani stranke SDS. 

Novinarji spletnega portala Siol pa so danes objavili telefonski pogovor med Berdajsem in Antonom Škrajnarjem, ki je veljal za Pavličevega zaveznika. Sredi marca naj bi se Škrajnar odločil prestopiti v Berdajsev tabor, a si je nato premislil, kar pa je razhudilo vplivnega "ajzenponarja" Berdajsa. Siol poroča, da bi s Škirnjarjem na svoji strani Berdajs dobil prevlado še v svetu delavcev SZ - Potniškega prometa. 

"Sfu..al te bom kot psa"

Nekaj poudarkov iz telefonskega pogovora: ko Berdajs zve, da si je Škrajnar premislil, mu začne groziti. Najpogoste uporablja besede "sfu..al te bom kot psa", dodaja pa, da bo naredil vse, da ga bodo vrgli iz službe in da bodo to izvedeli vsi v njegovem kraju. O tem, kdo ima moč v SŽ pove precej odkrito: "Albert nima nobenih pozicij več, jaz imam pa vse in ti lahko naredim vse." Napovu mu tudi, da je oplel, če si premislil in to z besedami, da na SŽ "ne bo šel niti za snažilca". Vmes se mu sicer opraviči, da mu je "počil film". 

Novinarji Siola pravijo, da so posnetek dobili iz zaupnih virov blizu SŽ, objavili pa so ga zaradi javnega interesa. SŽ so namreč državno podjetje, takšne prakse pa so, dodajamo na Svet24.si, bližje mafijskim "debatam", ki jih slišimo v filmih.

Berdajs je sicer danes odločno zanikal, da bi komurkoli od zaposlenih grozil.