Afera Skripal

Rusko maščevanje: eksodus tujih diplomatov

G.G./STA
29. 3. 2018, 19.37
Posodobljeno: 29. 3. 2018, 20.20
Deli članek:

Zunanji minister Sergej Lavrov je sporočil, da bo Rusija bo vsem državam, ki so izgnale ruske diplomate, odgovorila z enakim ukrepom.

Reuters
Rusi bodo zaprli ameriški konzulat v Sankt Peterburgu.

Afera z zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala se nadaljuje. Potem ko so ZDA izgnale 60 ruskih diplomatov in zaprle ruski konzulat v ZDA, so Rusi vrnili z enako mero. Izgnali bodo 60 ameriških diplomatov in zaprli ameriški konzulat v Sankt Peterburgu, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države.

Kakšno je v teh napetih razmerah postopanje Slovenije? Slovenska vlada je na posvet poklicala slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeligo. Zunanji minister Karl Erjavec je v pogovoru s Šeligom izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa proti  Skripalu in njegovi hčeri in poudaril solidarnost z Združenim kraljestvom, ki je partner v EU in zvezi Nato.

Rusija se je že odzvala. Poudarili so, da obžalujejo odločitev Slovenijo, torej vseh ukrepov, ki"vodijo stran od konstruktivnega razvoja meddržavnih odnosov in tako škodujejo vsem v mednarodni skupnosti".