Vzgojene, da ubogajo in služijo

FOTO: Na tem sejmu nevest se device prodajajo za slabih 300 evrov

S.R.
26. 3. 2018, 10.20
Posodobljeno: 26. 3. 2018, 10.24
Deli članek:

Sejem nevest v mestu Stara Zagora je eden tistih zastarelih običajev, kjer se vpleteni požvižgajo na pravice žensk, da bi ohranili tradicijo.

Profimedia
Sejem nevest v Stari Zagori.

V bolgarskem mestu Stara Zagora vsako pomlad priredijo kontroverzni sejem nevest, na katerem se družine košatijo s svojimi mladimi devicami. Te morajo paradirati pred snubci, ki nato zanje odštejejo nekje med 200 in 300 evri.

Spomladanski sejem nevest je največje letno srečanje približno 18.000 glave skupnosti romskega klana Kalaidži. Klan, ki je na območju Vzhodne Evrope žrtev hude diskriminacije, se trdo oklepa svoje tradicije, sejem nevest pa priredijo štirikrat letno. Starši svoje hčerke običajno prisilijo, da opustijo šolanje, takoj ko se te srečajo s prvo menstruacijo.

Profimedia
Sejem nevest v Stari Zagori.

Švedska režiserka Milene Larsson, ki je o običaju posnela dokumentarni film, je dejala, da je bila nad dogodkom sprva povsem osupla in ogorčena, a je pozneje spoznala, da je celotno dogajanje precej bolj zapleteno, da pa ključno vlogo igra tradicija. »Sejem nevest je starodavna tradicija, ključna za identiteto klana, zato je običaj tudi preživel, vendar ima dandanes večina nevest možnost odločitve oziroma samostojne izbire ženina, a je ta še vedno močno odvisna od pritiska staršev,« pravi Larssonova, ki dodaja, da dekleta vzgajajo z namenom, da bi ubogale svojega prihodnjega moža in mu služile, ne pa, da bi spoznale kdo so in kaj si želijo postati.

Profimedia
Sejem nevest v Stari Zagori.

Kot je poročala Larssonova, lahko cene tudi krepko presežejo običajnih 200 do 300 evrov, vedno pa so odvisne od dekličinega ugleda v skupnosti. Najpomembnejše je devištvo, če dekle med sejmom ni več »neomadeževano,« snubci precej neradi sežejo v žep, družina pa je osramočena. »Če dekle med prodajo ni več devica, nas bodo oklicali za kurbe, cipe in nečastne ženske,« je povedala mati mlade Pepe, ki jo je dopolnila, da »ob poroki morajo biti device. To je zelo pomembno, saj devištvo drago stane.«

Čeprav se je ta običaj zaradi tehnologije v zadnjih letih precej spremenil, gre še vedno za enega glavnih načinov spoznavanja med temi romskimi družinami, nad katerim se zgraža večina zahodnega sveta in med katerim starši zapečatijo usodo svojih hčera, ki še niso niti okusila življenja. 

Profimedia
Sejem nevest v Stari Zagori.

Profimedia
Sejem nevest v Stari Zagori.

Profimedia
Sejem nevest v Stari Zagori.