Zatrti v kali

Odpadniška nuna trdi, da sliši Boga. Na prste ji je stopil sam Frančišek

J.P.
26. 3. 2018, 08.51
Posodobljeno: 26. 3. 2018, 09.00
Deli članek:

Dva duhovna je doletela prepoved izvajanja eksorcizmov.

Profimedia
Papeževa odločitev je dokončna.

Papež Frančišek je ukrepal zoper devet menihov, ki so širili besedo nune. Slednja trdi, da ji je spregovoril Bog.

Ukrajinska nuna Maria Baran je sporočila posredovala duhovniku Grigoriju Plančaku, ta pa jih je skupaj z osmimi stanovskimi kolegi širil dalje. Vsebina sporočil ni znana.

Svobodna interpretacija pravil

Da sliši božji glas, se je v Ukrajini začelo govoriti leta 2004. Cerkveni preiskovalci zdaj pravijo, da je Plančak potrdil verodostojnost in izvor poročil – torej, da prihajajo od Boga –, čeprav zato ni bil pristojen. Preiskovalci so proučili vsebino Božjih besed in zaključili, da sporočila niso verodostojna. Preiskava samostana, v katerem je deloval omenjeni duhovnik, je razkrila tudi vrsto nenavadnosti, med drugim tudi izvajanje eksorcizmov, čeprav ti niso bili pooblaščeni.

Odločitev je dokončna

Če nuna ni prepričala Cerkve, pa je na svojo stran dobila nekatere njene sledilce. Reorganizacija samostana tako nekaterim menihom ni bila pogodu, zato so navodila preiskovalcev raje prezrli. Že omenjena deveterica s Plančakom na čelu je tako zavrnila novo usmeritev in se držala starih smernic. Papež Frančišek je odobril, da jih odstranijo iz samostana. Tako so izgubili pravico, da se predstavljajo kot menihi, da se tako oblačijo in tako delujejo. Plančaka in Mikolo Kostevskyja je nadalje doletela še prepoved izvajanja vseh verskih obredov, tudi javnih molitev in eksorcizmov.

Kakšna kazen je doletela nuno, ni znano. Je pa znano, da je papeževa odločitev dokončna.