Ploščata Zemlja

FOTO: »Nori« Mike Hughes le poletel, a trdo pristal

S.R.
26. 3. 2018, 08.40
Posodobljeno: 26. 3. 2018, 08.45
Deli članek:

Znanstvenik samouk »nori« Mike Hughes si že dlje časa prizadeva dokazati, da je Zemlja ploščata.

Facebook
Prevoz v bolnišnico naj bi bil bolj "previdnostnega" značaja.

To ni bil njegov prvi poskus, a s svojo doma izdelano raketo na parni pogon se je v puščavi Mojave v Kalifirniji tokrat »uspešno« pognal 570 metrov v zrak in prejel bolečo, a poučno lekcijo. »Nori« Mike Hughes sicer ni dosegel želene višine dobrih 3000 metrov, s katere bi po njegovih besedah uzrl ukrivljenost Zemlje, zagotovo pa je spoznal, da so tla trdna. Po pristanku so ga morali nemudoma prepeljati v bolnišnico. Pristanek je preživel zahvaljujoč dvem padalom na svoji leteči napravi Liberty One.

»Ali verjamem, da ima Zemlja obliko frizbija? Verjamem, vendar, ali to vem zagotovo? Ne, zato želim poleteti v vesolje,« je dejal pred svojim eksperimentom.

Profimedia
Izstrelitev in trd pristanek.

Norega Mika so zaradi sanjarije, da se bo v orbito pognal s parno raketo, ki je za izstrelitev potrebovala kar 260 litrov vode, ves čas zasmehovali, nekateri pa so ga primerjali celo s Kojotom (Wile E. Coyote), tragičnim junakom iz risanke Cestni dirkač. Hughes je moral svoj zadnji podvig zaradi logističnih težav in prepovedi pristojnih organov sicer že večkrat prestaviti, tokrat pa je birokracijo zaobšel tako, da se je izstrelil na posestvu svojega prijatelja. Za razliko od prešnjih poskusov, ki so se končale s hujšimi poškodbami, je bil tokratni pristanek »mehkejši,« v bolnišnico pa naj bi ga odpeljali zgolj »iz previdnosti.«

Ni sicer še znano, ali je vizionar na svoji odisejadi doživel kakršno koli razsvetljenje, dosežena višina pač ni bila zadostna, a bržkone nihče ne bi bil presenečen, če v glavi že snuje nov podvig.