Financiranje iz Libije

Sarkozy očitke označil za klevete

J.P./STA
23. 3. 2018, 08.52
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 08.54
Deli članek:

Bivši francoski predsednik Nicolas Sarkozy, proti kateremu so v sredo vložili obtožnico, ker naj bi od nekdanjega libijskega režima prejel sredstva za financiranje predvolilne kampanje leta 2007, je v četrtek te očitke označil za klevete. V televizijskem pogovoru je ocenil, da je njegove politične kariere konec, a napovedal, da si bo povrnil ugled.

Reuters
Sarkozy, ki je leta 2007 še sprejel Gadafija v Parizu, je leta 2011 ukazal zračne napade na libijske sile, kar je prispevalo k strmoglavljenju Gadafijevega režima.

Kot je ponovil Sarkozy v intervjuju za televizijo TF1, za očitke proti njemu ni nobenega trdnega dokaza. "Obstaja le sovraštvo, povprečnost, zlonamernost in klevete," je dejal.

Dodal je, da so ti očitki prišli iz kroga blizu nekdanjemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, ker se mu je sam zoperstavil. "Gadafijeva tolpa, ki je tolpa morilcev, me zasleduje z žalitvami in obrekovanjem," je še poudaril Sarkozy.

Sarkozy, ki je leta 2007 še sprejel Gadafija v Parizu, je leta 2011 ukazal zračne napade na libijske sile, kar je prispevalo k strmoglavljenju Gadafijevega režima. Še isto leto je Gadafijev sin Saif al Islam Sarkozyja označil za "klovna, čigar volilno kampanjo je financirala Libija".

Sodniki so po petih letih preiskovanja in dveh dneh zaslišanja Sarkozyja v sredo odločili, da je dovolj dokazov za vložitev obtožnice. Sarkozy, ki je bil francoski predsednik v letih 2007-2012, je obtožen korupcije, nezakonitega financiranja kampanje in prikrivanja libijskih javnih sredstev.

Sodniki so ob obtožnici Sarkozyju tudi omejili potovanje, med drugim v Libijo, ter mu prepovedali govoriti z ostalimi devetimi ljudmi, vključenimi v preiskavo. Sarkozyjev odvetnik Me Thierry Herzog je danes za radio RTL napovedal pritožbo zoper te omejitve.

Konec politične kariere

Sarkozy je odločen, da si bo opral ime. "Morda bom potreboval leto, dve, deset, a uničil bom skupino, ki me obtožuje ter si povrnil čast," je še zatrdil v s čustvi nabitem četrtkovem večernem intervjuju.

Nekdanji predsednik, ki se je v politiki že leta 2016 umaknil v ozadje, je v četrtek še ocenil, da je njegove politične kariere konec.