Kafkovski zapleti

Sodišče odločilo, da je mrtev, čeprav je stal pred njimi

G.G.
23. 3. 2018, 08.00
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 08.01
Deli članek:

Prvostopenjsko sodišče v romunskem mestu Barlad je razglasilo, da je 63-letni Constantin Reliu mrtev, čeprav je stal pred sodnikom.

Nesrečni Constantin Reliu je bil nekaj časa "živi mrtvec".

Constantin se je že leta 1992 preselil v Turčijo, kjer si je poiskal delo. Z ženo ni ohranjal stikov. Leta 2003 pa je njegova žena od pristojnih oblasti pridobila možev mrliški list, tako da se je lahko uradno ločila in ponovno poročila. Trdila je, da je njen mož najverjetneje umrl v uničujočem potresu leta 1999.

Reliu najverjetneje nikoli ne bi izvedel, da je v Romuniji razglašen za mrtvega, lani pa so ga turške oblasti prijele zaradi poteklih dokumentov in ga izgnale v domovino. Tam je nameraval podaljšati veljavnost svojega potnega lista in se vrniti v Turčijo. Ni šlo. Romunski uradniki so ga obvestili, da je umrl leta 2003. Contantin je razlagal, da je vendarle živ in da se želi vrniti v Turčijo, kjer ima manjše podjetje. Ne gre, so bili neomajni birokrati, rok za pritožbo je potekel, primer je zaključen. Materialni dokaz, da je Constantin živ pa za postopek ni vitalnega pomena.