Svet

Moon, Kim in Trump kmalu v isti sobi?

B.K.
21. 3. 2018, 15.35
Deli članek:

Južnokorejski predsednik je dejal, da obstaja vse večja verjetnost za trilateralno srečanje med njim, Kimom Jong Unom in Donaldom Trumpom.

Reuters
Južnokorejski predsednik Moon Jae In.

Južnokorejski predsednik Moon Jae-In je za javnost odkrito spregovoril o vroči tematiki – srečanju Južne Koreje s severno sosedo in Združenimi državami Amerike. “Čeprav gre za nepreverjeno pot po kateri še nismo hodili, imamo jasne plane in vizijo ciljev, ki jih želimo doseči skozi sporazum med tremi voditelji,” je dejal Moon in dodal, da se bo potencialno srečanje osredotočalo predvsem na vprašanje jedrske razorožitve. “Popolnoma moramo rešiti vprašanja denuklearizacije Korejskega polotoka in vzpostavitve miru.”

Moon je še optimistično dodal, da bi uspešen dialog med vsemi tremi partnerji lahko privedel do “stalnega režima miru na Korejskem polotoku in do normalizacije odnosov med Severno Korejo in ZDA.” Ob tem je poudaril, da bi vsakršen sporazum s Severno Korejo moral ratificirati južnokorejski parlament, s čimer bi onemogočili samovoljno odstopanje prihodnjih vlad od dogovora.

Južnokorejske oblasti se trenutno intenzivno pripravljajo na medkorejski dialog, na katerem si Moon tudi obeta, da se bo dogovoril za srečanje še z ZDA. Medkorejski dialog je sicer tradicionalni  diplomatski vrh med obema Korejama, ki je potekal že dvakrat- prvič leta 2000 in drugič leta 2007.  Oba sta rezultirala v izboljšanju odnosov med državama, ki sta uradno še vedno v vojni.