Krvav spor med desetniki

Ko je Tomi bil še Jure, je Denis Ludvika našel v mlaki krvi

S.R./STA
21. 3. 2018, 15.41
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 16.04
Deli članek:

Na sojenju za umor mariborskega brezdomca Ludvika Pukšiča o prepirih pred tragičnim dogodkom.

Gabrijel Toplak
Zgradba nekdanjih zaporov v Mariboru.

V nadaljevanju sojenja 39-letnemu Tomiju Kolarju zaradi obtožb za umor dve leti starejšega brezdomca v zapuščeni stavbi nekdanjih mariborskih zaporov novembra predlani je na sodišču danes pričal njun takratni sostanovalec, prav tako brezdomec.

Sojenje se je začelo šele januarja, ko je Kolar prestal nekajmesečno psihiatrično zdravljenje. Tožilstvo mu očita, da je 23. novembra 2016 v zapuščenih prostorih poleg največjega mariborskega nakupovalnega središča večkrat zabodel drugega Ludvika Pukšiča, s katerim sta bivala v istih prostorih, a bila že nekaj časa sprta. Na prejšnji obravnavni je Kolar povedal, da je bilo njegovo ravnanje posledica večkratnega psihičnega nasilja Pukšiča nad njim in groženj.

Gabrijel Toplak
Med Kolarjem in pokojnim Pukšičem je večkrat prišlo do konfliktov.

Prepiri in grožnje s smrtjo

Temu je pritrdil tudi Denis Oman, ki je danes kot priča nastopil na sodišču. S Kolarjem, ki se je takrat vsem predstavljal kot Jure, in Pukšičem so skupaj bivali v zapuščenem objektu. Kot je dejal, je Pukšič stalno zbadal obdolženega, zato je med njima večkrat prišlo do prepira, nazadnje po njegovem vedenju dva dneva pred tragičnim dogodkom. Takrat je tudi slišal grožnje s smrtjo.

V času, ko se je umor zgodil, je bil Oman na sodišču. Ko se je vrnil v nekdanje zapore, je našel Pukšiča v njuni sobi v mlaki krvi, brez znakov življenja, zato je poklical na pomoč reševalce. Kot je povedal danes na sodišču, je takšen razplet pričakoval. "Ludvik ga je stalno provociral. Stalno sta se prepirala in se mi je zdelo, da bo slej ko prej enemu počilo," je dejal.

V nadaljevanju sojenja naj bi ponovno zaslišali patologinjo in psihiatra ter še nekaj prič. Kolarjev odvetnik Viktor Osim je že januarja predlagal, da se obtoženemu namesto za umor sodi za uboj, a tožilstvo za zdaj vztraja pri obtožbi, da se je žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora. Obtoženi je sicer po dejanju pobegnil, policisti pa so ga prijeli še isti dan blizu Ormoža.

Gabrijel Toplak
V zapuščeni zgradbi nekdanjih zaporov v Mariboru je bila prelita kri.