Druga faza

Turki okupirali Afrin, Kurdi naznanili začetek gverilske vojne

B.K.
19. 3. 2018, 10.01
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 10.02
Deli članek:

Kurdski borci so v izjavi naznanili sprmembo taktike vojskovanja v severozahodnem kantonu Afrin, ki so ga skoraj v celoti okupirale turška vojska in protirežimske milice.

Facebook (Save Kobane)
Avtonomna administracija kantona Afrin s predstavniki oboroženih milic YPG in YPJ.

Po včerajšnji okupaciji pretežno kurdskega mesta Afrin na severozahodu Sirijie s strani turške vojske in sirskih upornikov, so kurdski borci naznanili, da bodo boj nadaljevali po principih gverilske vojne.

“Naša vojna proti turški okupaciji in takfirskim silam, ki se imenujejo ‘Svobodna vojska,’ je vstopila v novo fazo. Iz neposredne konfrontacije prehajamo na novo taktiko, s čimer se bomo izognili civilnim žrtvam in udarili po sovražniku. Naše sile so vsepovsod po Afirnu. Te sile bodo ob vsaki priložnosti napadle položaje turških napadalcev in njihovih plačancev. To pomeni, da izjava Erdogana o zmagi v Afrinu nima nobenega pomena pred turško javnostjo in svetom. Naše sile bodo vsako območje spremenile v nočno moro za nih. Odpor v Afrinu se bo nadaljeval, dokler ne bo osvobojena vsaka ped Afrina, dokler se prebivalci Afrina ne vrnejo domov,” je v izjavi za javnost zapisala Avtonomna administracija kantona Afrin.

Kurdska milica YPG se je, skupaj z več kot 150.000 civilisti iz mesta Afrin umaknila zgodaj zjutraj v nedeljo. Turška vojska in sirski uporniki, s katerimi sodelujejo, so nato brez večjega odpora zavzeli center mesta. Po podatkih kurdskih medijev in obsežnem fotografskem materialu, je turška vojska z zavezniki demolirala kulturne znamenitosti, izropala mesto in usmrtila več prebivalcev.

Razlog za hiter umik kurdskih sil iz mesta naj bi bila želja po preprečevanju nepotrebnih civilnih žrtev, saj je turška vojska z zračno podporo in težkim orožjem premočan nasprotnik za lahko oboroženo kurdsko milico.

Kurdski upor turški invaziji sicer otežujejo geopolitična in strateška razmerja med večjimi igralci v regiji. Kurdske sile so ob pomoči ameriške zračne podpore uspele izpod jarma Islamske države osvoboditi več kot tretjino sirskega ozemlja, a to sodelovanje gre v nos zaveznici sirskega predsednika Bašarja al Asada, Rusiji, ki je z umikom zračnih sil s severovzhoda Sirije efektivno omogočila turško napredovanje v Afrin, ki je bil dosedaj relativno miren del države.