Kazni

Trump bi usmrtil prekupčevalce mamil

B.K.
19. 3. 2018, 08.40
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 08.52
Deli članek:

Ameriški predsednik bi se proti epidemiji prepovedanih drog boril s smrtnimi kaznimi.

Reuters
Trump bi bil neizprosen.

Ameriški predsednik Donald Trump bo kongresu predlagal naj sprejme smrtno kazen za nekatera kazniva dejanja prekupčevanja s prepovedanimi drogami. Predlagal bo tudi zvišanje kazni za manjše preprodajalce na dosmrtno, poroča nemška televizija Deutsche Welle.

Napovedani predlog je odgovor Bele hiše na vse večji problem zasvojenosti z opiati. Po ocenah centra za nadzor nad boleznimi, je od opiatov odvisnih 2,4 milijona prebivalk in prebivalcev Združenih držav Amerike. V letu 2016 jih je zaradi zlorabe drog umrlo 42.000, preveliki odmerki  pa so postali vodilni vzrok za smrti pod 50. letom. V letu 2017 se je število hospitalizacij zaradi posledic zlorabe opiatov povišalo za 30 odstotkov glede na predhodno leto.

Trumpov plan ob povišanju kazni predvideva tudi zmanjšanje zdravniškega predpisovanja opiatov in izboljšanje zdravljenja odvisnikov.

Reuters
Rodrigo Duterte se z nasiljem bori proti kriminalu.

Trump je smrtno kazen za prekupčevalce v javnosti omenjal že večkrat, med drugim je hvalil filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, ki je tako imenovano vojno proti drogam vzel zares in na ulice poslal oborožene sile. V filipinski kampanji proti drogam je umrlo že več tisoč ljudi, mnogo mimo sodnega procesa.

Sprememba obstoječega zakona sicer zahteva večinsko strinjanje kongresnikov, med katerimi so mnogi skeptični do Trumpovega plana. “Iz epidemije opiatov se ne bomo spravili z zapiranjem in usmrtitvami,” je plan komentiral demokratski senator Ed Markey.