SAMO LJUBEZEN

Šaljivec Kim zabaval in opijanil svoje goste

M.V. / Novice Svet24
12. 3. 2018, 20.20
Deli članek:

V dramatičnem obratu v odnosih med Donaldom Trumpom, Kim Džong Unom in južnokorejskim političnim vrhom je prišlo do spoznanja, da v Pjongjangu vendarle ni vse tako mračno in zategnjeno.

Profimedia
Med Pjongjangom in Seulom zadnje tedne, vsaj na videz, vlada pravo prijateljstvo.

 »To ni Vajenec ali dogodek resničnostne televizije. To so pogajanja z nepredvidljivim voditeljem, ki ima najmanj 20 kosov jedrskega orožja in grozi ZDA,« je povedal nekdanji diplomat Bill Richardson

Oči svetovne javnosti so te dni uprte v Washington in Pjongjang, kjer se pripravljajo na zgodovinsko srečanje predstavnikov držav, ki sta uradno še vedno v vojni. Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto izrazil pričakovanje, da bodo pogovori s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, do katerih naj bi prišlo do maja, »strašansko uspešni«. Kot je dodal, verjame, da si Pjongjang želi »ustvariti mir«. Ob tem je poudaril, da ima njegova administracija veliko podporo. »Obljuba je, da medtem ne bodo izstrelili nobene rakete in da se nameravajo jedrsko razorožiti. To bi bilo odlično,« je dodal. Trump je v petek sprejel vabilo severnokorejskega voditelja na pogovor, pri čemer datum in kraj srečanja še nista določena. Potekalo naj bi enkrat do maja. Če se bosta Trump in Kim dejansko srečala, bo to prvo srečanje ameriškega predsednika in voditelja izolirane države, ki bi lahko predstavljalo preboj v dolgoletnih prizadevanjih za mir na Korejskem polotoku.

Kim zbijal šale na svoj račun

Kim je po sprejemu začel odpirati steklenice alkohola in zbijati šale na svoj račun, predvsem o tem, kako ga predstavljajo zahodni mediji in voditelji. 

Na veliko presenečenje južnokorejske delegacije, ki se je v zadnjih dneh mudila v Pjongjangu, se je severnokorejski voditelj Kim Džong Un pokazal v povsem drugačni luči. Gostje iz Seula so doživeli topel in bogat sprejem. Severnokorejski uradniki, ki so februarja obiskali Pjongčang, so očitno pridno zapisovali severnokorejske jedi, o katerih so govorili južni voditelji, in jih gostom ob prihodu na sever postregli. Prvi dan so pokusili severnokorejski vroči lonec, drugi dan pa hladne rezance. Kim je nato začel odpirati steklenice alkohola in zbijati šale na svoj račun, predvsem o tem, kako ga predstavljajo zahodni mediji in voditelji. »Steklenice vina, alkohola iz ginsenga in sodžuja so kar prihajale,« je povedal eden od članov delegacije. Kim je tudi načel pogovore o perečih vprašanjih, kot so severnokorejski jedrski program ter vojaške vaje Seula in ZDA. Južnokorejski diplomati so tudi opazovali odnos Kima in njegove žene Ri Sol Ju in ugotovili, da Kim ni izkazoval premoči nad svojo soprogo. »V odnosu se zdita povsem enakovredna,« so dejali delegati in dodali, da sta si Kim in Ri zelo blizu, severnokorejski voditelj pa ne deluje kot tipičen konservativni soprog.

Clintonova svari

Medtem pa vsi niso zadovoljni z zadnjimi diplomatskimi premiki. Hillary Clinton, ki se v nasprotju z vsemi dosedanjimi poraženci predsedniških volitev redno pojavlja v ameriških medijih, je izrazila dvom glede mirovnih pogovorov. »Če se želite pogovarjati s Kim Džong Unom o njegovem jedrskem orožju, potrebujete izkušene diplomate, ki pa jih ZDA trenutno nimajo,« je dejala. »To so ljudje, ki so seznanjeni s to tematiko ter poznajo Severnokorejce in njihov jezik,« je dejala Trumpova tekmica na predsedniških volitvah leta 2016. Nekdanja državna sekretarka je dodala, da State Departmentu primanjkuje izkušenih diplomatov z znanjem o Severni Koreji, saj so številni odšli. »Ne morete imeti diplomacije brez diplomatov,« je poudarila in opozorila, da se Trumpova vlada te nevarnosti ne zaveda.