Incident na kongresu

Po Cerarju Cerar, ob njem Ahmad Šami in problemi

Ž.K. / Novice Svet24
12. 3. 2018, 19.10
Deli članek:

V Narodnem domu Maribor, kjer je potekal kongres SMC, se je oglasil tudi Ahmad Šami in znova opozoril na svoje težave, ki so vse bolj zapletene.

Bobo
Ahmad Šami prosi za pomoč.

Trenutno vladajoča SMC je v soboto v Mariboru izvedla kongres stranke, na katerem so Mira Cerarja ponovno potrdili za predsednika stranke in mu izrazili podporo pri vodenju tudi v naslednjem mandatu. Čeprav je iz govorov glavnih mož in žena stranke vel optimizem, se v avli pred dvorano niso mogli izogniti soočenju s težavami. Na obisk je namreč nenapovedano prišel Ahmad Šami, begunec, zaradi katerega si je premier celo prislužil parlamentarno obravnavo zaradi ustavne obtožbe. Spremljal ga je njegov zastopnik Miha Blažič. Kot je izjavil, so želeli opozoriti na kršitve človekovih pravic, ki se po njihovem mnenju dogajajo v tem mandatu oziroma pod okriljem ministrice za notranje zadeve iz kvote SMC, Vesne Györkös Žnidar.

Ministrice na kongresu ni bilo

Šamiju in njegovim zastopnikom z ministrico ni uspelo govoriti, saj je na kongresu ni bilo, prav tako so zaman čakali predsednika vlade. V srečanje z beguncem in njegovimi zastopniki je privolila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Arhiv časnika Novice Svet24
Poleg Ahmada Šamija je bila na kongresu tudi turška družina, ki ji je Slovenija odrekla azil.

Nov sodni zaplet

Položaj Šamija se je pretekli teden dodatno zapletel, saj so njegovi zastopniki prepričani, da je potekel šestmesečni rok za izročitev Hrvaški, zaradi česar naj bi bila za obravnavo prošnje o azilu spet pristojna Slovenija. Nasprotno pa predstavniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) vztrajajo, da Šami ni njihova skrb in da imajo za izročitev Hrvaški še šest mesecev časa.

Upanje zaman

Zanimivo je, da se pri svojih trditvah Šamijevi zagovorniki opirajo na sodne odločbe, ki so šle v prid MNZ, to pa se opira na odločbe, katerih izdajo so sprožili Šamijevi. »Ob tem vsi, ki spremljamo situacijo, izražamo upanje, da bo država pokazala več razumevanja za humanitarno situacijo Šamija in njegove družine ter mu omogočila hitro obravnavo prošnje in združitev z otroki in ženo,« je tedaj zapisal Šamijev zastopnik Miha Blažič. Kot kaže, zaman.