Arktika

Znanstveniki začudeni nad tako visokimi temperaturami

R.T.
27. 2. 2018, 14.57
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 14.58
Deli članek:

Če je večji del Evrope v primežu polarnih zračnih mas, je na Arktiki “poletno”. Temperature so za okoli 30 stopinj višje od normalnih.

Profimedia
Polarni medved.
Iz večine evropskih držav so poročali o izjemno nizkih temperaturah, ki so ponekod podrle rekorde. Med drugim so v Nemčiji na najvišji gori Zugspitze namerili 30,5 stopinje Celzija pod lediščem - tako hladno ni bilo konec februarja že več kot sto let.

Znanstveniki govorijo o nenavadnem vremenskem pojavu, nekateri uporabljajo celo besedo “zgodovinsko”. Februarja bi morale biti temperature okrog severnega pola krepko pod ničlo, tam nekje od -20 do -30 stopinj Celzija. Topla fronta pa je pripomogla, da so se dvignile celo nad ledišče in so tako okoli 20 stopinj višje od dolgoletnega povprečja za mesec februar.

Tako močan prodor toplih zračnih mas na območje Arktike je sicer nenavaden pojav. Lani objavljena raziskava, ki jo je vodil Robert Graham iz norveškega “polarnega inštituta” pa kaže, da so takšni pojavi vse pogostejši. Od leta 1980 do 2010 so zabeležile štiri takšne ekstremne otoplitve sredi zime, v zadnjih petih letih pa se je to primerilo kar štirikrat.

Graham pojasnjuje, da prihaja do otoplitve tudi zaradi pospešenega taljenja ledu. Topel južni veter lažje potisne ledene kose proti severu, kjer se potem raztopijo in sproščajo toploto v ocean. K višjim temperaturam pa svoj delež prispevajo tudi vse pogostejše nevihte na arktičnem območju.