Odprli pot tudi v drugih mestih

Zelena luč za prepoved dizelskih vozil

T.L./STA
27. 2. 2018, 14.22
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 15.43
Deli članek:

Prepovedi starejših dizelskih vozil v mestnih središčih so zakonite, je odločilo nemško sodišče.

Profimedia
Nemško sodišče pritrdilo prepovedim dizelskih vozil v mestnih središčih.

Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je odločilo, da so prepovedi starejših dizelskih vozil v mestnih središčih zakonite, saj gre za ukrep, namenjen izboljšanju kakovosti zraka. Je pa Stuttgartu in Düsseldorfu naložilo revizijo okoljskih načrtov, med drugim zaradi preverjanja skladnosti z načelom sorazmernosti.

Sodišče je o tem odločalo, potem ko sta Stuttgart in Düsseldorf uvedla omejitve vožnje za starejša dizelska vozila, kar je bilo predvsem posledica tožbe okoljevarstvene organizacije Deutsche Umwelthilfe. Ta je od mest zahtevala, naj sprejmeta ukrepe za boj proti onesnaženosti zraka.

Nižja sodišča so pritrdila okoljevarstvenikom, a sta se zvezni deželi Baden-Württemberg in Severno Porenje-Vestfalija na vse odločitve pritožili, saj bi bilo treba po njunem mnenju o takšnih omejitvah odločati na zvezni ravni.

To se je tudi zgodilo, a je tudi zvezno upravno sodišče v Leipzigu odločilo v prid Deutsche Umwelthilfe. Prvi mož organizacije Jürgen Resch je odločitev pozdravil in dejal, da je danes velik dan za čist zrak v Nemčiji.

Po odločitvi sodišča lahko mesta o tem odločajo samostojno, morajo pa upoštevati smernice, kot je načelo sorazmernosti. Zaradi slednjega morajo prepoved uvesti postopno, zagotoviti pa morajo tudi izjeme za določena vozila. Kdaj bo končan revizijski postopek, ki ga morata izvesti Stuttgart in Düsseldorf, še ni znano, po ocenah pa Stuttgart popolne prepovedi za določeno kategorijo dizelskih vozil ne bo mogel uvesti pred septembrom.

Čeprav se odločitev nanaša le na Stuttgart in Düsseldorf, bi lahko odprla pot prepovedim tudi v drugih mestih. To bi lahko imelo precejšnje posledice za nemško avtomobilsko industrijo, ki v veliki meri sloni na dizelskih motorjih. 

Angela Merkel miri

Da ima odločitev sodišča omejene posledice, je v današnjem odzivu poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejala, se nanaša na mesta, ki res potrebujejo intenzivne ukrepe. "Res pa ne gre za celotne mestne površine in vse lastnike avtomobilov v Nemčiji," je zagotovila.

Ob tem je izpostavila, da mnoga onesnažena mesta omejitev ne presegajo toliko, da bi bilo tam treba posegati po tako drastičnih ukrepih. Napovedala je tudi nadaljnja vladna prizadevanja za ukrepe na tem področju na ravni celotne države.

S tem je Merklova po navedbah dpa mirila lastnike dizelskih vozil, ki so že pred razglasitvijo sodbe opozarjali, da bi lahko pritrditev prepovedim dizlov močno znižala cene rabljenih vozil s takšnim motorjem. Da je treba pričakovati "določene izgube vrednosti", je dejal tudi predsedujoči sodnik Andreas Korbmacher.

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015, ko je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo.

Afera, zaradi katere bo Volkswagen najverjetneje ostal brez zajetne količine denarja, ki ga bodo morali nameniti za odškodnine, je mnoga mesta spodbudila k razmišljanju o prepovedi ali vsaj omejitvi vožnje z dizelskimi vozili. Nekatera so že sprejela konkretne ukrepe, med njimi tudi glavni mesti zveznih dežel Baden-Württemberg in Severno Porenje-Vestfalija, Stuttgart in Düsseldorf.