KPK

Pahor je izbral svojega

T.L.
27. 2. 2018, 13.01
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 14.00
Deli članek:

Za namestnika predsednika KPK je predlagal Uroša Novaka.

Bobo

Predsednik Borut Pahor je med kandidati za namestnika predsednika KPK našel svojega favorita: to je Uroš Novak. Odločitev je Pahor sprejel po pogovoru z izbirno komisijo za izbiro namestnika predsednika KPK, po preučitvi poročila izbirne komisije in opravljenem razgovoru s kandidatom. Ukaz o imenovanju bo Pahor podpisal po javni predstavitvi, "če bo kandidat Uroš Novak tudi pred javnostjo upravičil visoka pričakovanja," so še sporočili iz kabineta predsednika republike. Javna predstavitev kandidata Uroša Novaka bo potekala 1. marca ob 11. uri v predsedniški palači. Ob tem so še dodali, da bo predstavitev vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Predsednik republike je 15. januarja 2018 od članov izbirne komisije za izvedbo ponovnega postopka za izbiro namestnika predsednika KPK prejel poročilo o delu in seznam treh primernih kandidatov za omenjeno funkcijo. Štiri kandidate, ki so se tudi prijavili na položaj, je komisija prepoznala kot neprimerne. Kot je znano, novega namestnika predsednika KPK iščejo zaradi odstopa Alme Sedlar.

Kdo je kandidat

Novak je rojen leta 1969 in je magistriral na fakulteti za javno upravo, od septembra 2017 pa je zaposlen na Slovenskih železnicah. Pred tem je od leta 1999 delal najprej na tedanji davčni upravi, ki se je sicer po združitvi s carinsko upravo avgusta 2014 preimenovala v Finančno upravo RS. Mimogrede: kot je razvidno iz življenjepisa, ki so ga med drugim posredovali iz kabineta predsednika republike, je kandidat pozabil na združitev carinske in davčne uprave, zato ima še vedno zapisano, da je bil med 1.1.2014 do 31.8.2017 zaposlen na Davčni upravi RS oziroma davčnem uradu Ljubljana.