Umor preiskovalnega novinarja

Martina je poskušala zbežati, a so jo dohiteli in ustrelili

G.G.
27. 2. 2018, 11.06
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 13.22
Deli članek:

Slovaško in evropsko javnost je močno vznemiril umor 27-letnega novinarja Jana Kuciaka in njegove partnerice Martine.

Facebook
Jan Kuciak in njegovo dekle Martina.
Notranji minister Robert Kalinak je ponudil milijon evrov za informacije, ki bi omogočile identifikacijo napadalca oziroma napadalcev.

Policisti so ju našli v nedeljo zvečer v mlaki krvi v njunem stanovanju v naselju Velka Maca v Trnavi na zahodu Slovaške. Jana so ustrelili v prsni koš, Martina je poskušala pred napadalci zbežati, a so jo dohiteli in ustrelil v glavo, piše Pravda.sk.

Kriminalisti sumijo, da je umor povezan z novinarjevim delom. Pisal je namreč o korupciji in davčnih utajah. Preiskoval je tudi sumljiva dejanja podjetnikov, ki naj bi bili blizu vladajoči stranki Smer slovaškega premierja Roberta Fica. Ta je umor označil za "odvratno dejanje". "Če se izkaže, da je smrt preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka zares povezana z njegovim delom, gre za napad brez primere na svobodo medijev in demokracijo na Slovaškem," je dejal Fico.

Kuciaku so grozili že lansko jesen. Podjetnik Marian Kocner mu je javno zagrozil, da bo objavil podobne "umazane podrobnosti" o njem in njegovi družini, kot jih je novinar objavil o podjetniku. To je Kociak prijavil policiji, ki pa se ni odzvala. Prejel je tudi več groženj s smrtjo.

Policija je po umoru sporočila, da bo po potrebi uvedla posebne varnostne ukrepe, novinarjem, ki bi bili lahko prav tako ogroženi, pa zagotovila varovanje.