Sirska vojna

Premirje v Siriji kršita turška in sirska vojska

B.K.
27. 2. 2018, 11.25
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 21.30
Deli članek:

Čeprav je bila na Varnostnem svetu Združenih narodov v soboto sprejeta odločitev o 30-dnevnem premirju v Siriji, to Turčiji ne preprečuje nadaljevanja napadov na severnosirski kanton Afrin. O kršitvah premirja poročajo tudi iz vzhodne Gute.

Reuters
Vzhodno Guto intenzivno obstreljujeta sirska in ruska vojska.

Tiskovno predstavništvo Sirskih demokratičnih sil (SDF), zavezništva kurdskih in arabskih milic, pod vodstvom kurdskih Ljudskih obrambnih enot (YPG), je danes objavilo poročilo zadnjih 24 ur, o dogodkih v kantonu, poroča kurdska tiskovna agencija ANF.

“Kljub odločitvi Varnostnega sveta ZN o premirju v Siriji, se barbarski napadi Turške države in njenih džihadističnih skupin na ljudstvo Afrina nadaljujejo. Naše sile so se, iz obrambnih razlogov, prisiljene odzivati na napade okupatorja,” so zapisali v SDF.

Turška vojska ofenzivo sicer nadaljuje na treh frontah na zahodni meji kantona s Turčijo, v bližini mest Rajo, Jindires in Shiye. Mediji pa poročajo tudi o intenzivnem obstreljevanju vasi na območju mesta Sharran, na vzhodnem delu kantona Afrin.

Reuters
Sirski uporniki v Afrinu predstavljajo prvo bojno linijo turške ofenzive.

Na območju Rajo SDF poroča o 2 mrtvih in 3 ranjenih borcih YPG. Kurdska milica na tem delu sodeluje s sirsko vojsko.

V poročilu piše še, da je kurdskim borcem in njihovim arabskim zaveznikom uspelo nevtralizirati 5 turških vojakov in vsaj 50 džihadistov, uničili pa so 6 vojaških vozil in poškodovali 3 turške tanke.

Turška invazija na sirski kanton Afrin, poimenovana operacija Oljčna vejica, se tako nadaljuje že 38. dan.

Premirje krhko tudi na območu vzhodne Gute

Čeprav je Rusija danes sporočila, da bo njena vojska na območju vzhodne Gute, predmestja Damaska, ki ga intenzivno obstreljuje že zadnjih nekaj dni, upoštevala premirja in omogočila prihod humanitarnih konvojev, se sporadični spopadi nadaljujejo. Uporniki poročajo o nadaljevanju obstreljevanja urbanih območij s strani sirske vojske, v katerih naj bi bila ubita najmanj dva civilista. Obrambno ministrstvo Ruske federacije pa je medtem sporočilo, da naj bi uporniki obstreljevali humanitarni koridor in s tem onemogočali evakuacijo civilistov z vojnega območja. Uporniki so obtožbe zanikali.

Reuters
Kemični napad v Vzhodni Guti.

Sirske upornike je podprl tudi turški premier Binali Yildirim, ki je sirsko vlado obtožil nadaljevanja obstreljevanja vzhodne Gute in uporabe kemičnega orožja.

V vzhodni Guti živi približno 400.000 prebivalcev.