Konflikt

Spopad pakistanskih in indijskih vojakov terjal smrtne žrtve

STA/B.K.
23. 12. 2017, 17.46
Posodobljeno: 23. 12. 2017, 17.47
Deli članek:

V sporni pokrajini Kašmir je prišlo do novega incidenta med indijskimi in pakistanskimi vojaki. Pri tem so bili najmanj trije Indijci ubiti, še en pa je bil ranjen.

Reuters

Po navedbah indijskih oblasti je do incidenta prišlo v sektorju Rajouri. Pakistanski vojaki naj bi začeli streljati na indijsko patruljo. Med ubitimi je bil tudi indijski častnik, je povedal predstavnik policije v indijski zvezni državi Džamu in Kašmir.

V Pakistanu se na dogodek še niso odzvali in pojasnili svoje plati zgodbe, zakaj je prišlo do streljanja.

Kašmir je sporna pokrajina, ki si jo lastita tako Pakistan kot Indija. Zaradi te pokrajine sta se obe državi že zapletli v tri vojne, vseskozi pa prihaja do oboroženih incidentov. V zadnjih letih je bilo na eni in drugi strani meje ubitih že več deset ljudi, tako vojakov kot civilistov.

Poleg tega pa na območju od leta 1989 poteka tudi upor lokalnih prebivalcev, ki se želijo priključiti Pakistanu. V tej zvezni državi je zato nameščenih okoli pol milijona indijskih vojakov.

Letošnje leto je bilo v indijskem delu Kašmirja še posebej krvavo. V ofenzivi indijske vojska proti upornikom je bilo ubitih najmanj 210 ljudi, domnevno upornikov. Ubitih je bilo tudi 78 indijskih vojakov in policistov, pa tudi 57 civilistov.