Ogorčeni

Moskva: ZDA spodbujajo ukrajinske oblasti k prelivanju krvi

STA/B.K.
23. 12. 2017, 17.59
Posodobljeno: 23. 12. 2017, 18.11
Deli članek:

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Washington zaradi odločitve, da bo Kijevu priskrbel napreden sistem obrambe, spodbuja novo prelivanje krvi na vzhodu Ukrajine. To pa po mnenju Moskve spodkopava izvajanje dogovora iz Minska.

Reuters
Ukrajinski vojaki pripravljajo orožje.

Namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov je v sporočilu za javnost obtožil ZDA, da so "šli čez mejo" in da podpihujejo konflikt na vzhodu Ukrajine. "Kijevski revanšisti dnevno streljajo na Donbas, ne želijo voditi mirovnih pogajanj in sanjajo, kako bi pokončali neposlušno prebivalstvo. In ZDA so se odločile, da jim dajo orožje za to," je zapisal.

Po mnenju Rjabkova ZDA spodbujajo ukrajinske oblasti k prelivanju krvi. "Ameriška orožja lahko vodijo k novim žrtvam v naši soseščini," je dodal.

Drugi namestnik zunanjega ministra Grigorij Karasin pa je komentiral, da ameriška poteza spodkopava napredek pri doseganju političnega dogovora za Ukrajino. Po njegovem se je Washington odločil, da v Kijevu podpira "stranko vojne", kar se mu zdi nesprejemljivo.

Karasin je poudaril rusko stališče, da bi se morale ukrajinske oblasti pogajati s proruskimi separatisti iskreno in neposredno. "Ni druge rešitve za notranji ukrajinski konflikt," je dejal.

Ameriški State Department je v petek sporočil odločitev Washingtona, da bodo Ukrajini priskrbeli napreden obrambni sistem in ji tako pomagali vzpostaviti dolgotrajno obrambno sposobnost. ZDA nameravajo namreč Ukrajino oskrbeti s protitankovskimi raketami, morda celo z naprednim protitankovskim sistemom Javelin, v vrednosti 47 milijonov dolarjev.

Konflikt na vzhodu Ukrajine je od aprila 2014 zahteval že preko 10.000 življenj. V beloruskem Minsku so sicer predstavniki vlade v Kijevu ter upornikov sklenili sporazum, ki naj bi privedel do razrešitve konflikta, najprej pa poskrbel za prekinitev spopadov, a vseskozi prihaja do njegovih kršitev.