Poziv

Merklova in Macron skupaj za mir

J.P./STA
23. 12. 2017, 15.19
Posodobljeno: 23. 12. 2017, 15.21
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes v skupni izjavi pozvala k mirni razrešitvi konflikta na vzhodu Ukrajine, kjer se je v zadnjih dneh znova razplamtelo nasilje. Voditelje vseh v konflikt vpletenih strani sta pozvala k odgovornemu obnašanju.

Reuters
Konflikt bo možno rešiti samo po mirni poti in to nima alternative, sta zapisala v skupni izjavi.

Čeprav naj bi na vzhodu Ukrajine vladalo premirje med proruskimi uporniki in ukrajinsko vojsko, pa je v zadnjih dneh prišlo do več kršitev tega premirja, pri čemer je bilo na obeh straneh ubitih več ljudi.

Konflikt bo možno rešiti samo po mirni poti in to nima alternative, sta v skupni izjavi zapisala Merklova in Macron. Zadnji porast nasilja pa sta označila za nesprejemljivega.

"Nujno je, da se izvajajo dogovori glede umika težkega orožja za dogovorjene linije, da se tanki, topništvo in minometi vrnejo v dogovorjena skladišča," sta se še zavzela.

Pozvala sta tudi voditelje vseh vpletenih strani, naj spoštujejo dogovore, ki so bili sklenjeni v Minsku in s katerimi so se strinjali ter se obnašajo odgovorno, da bi tako olajšali trpljenje prebivalstva na območju konflikta.

Konflikt na vzhodu Ukrajine je doslej zahteval že preko 10.000 življenj. V beloruskem Minsku so sicer predstavniki vlade v Kijevu ter upornikov sklenili sporazum, ki naj bi privedel do razrešitve konflikta, najprej pa poskrbel za prekinitev spopadov, a vseskozi prihaja do njegovih kršitev. Strani ena od druge zahtevata, da mora najprej druga stran izpolniti določene zahteve iz sporazuma, preden bi potem svoje obveznosti izpolnili tudi sami.