Svetujemo

Zoprno vnetje dlesni preprečimo s telovadbo

R.V.
23. 12. 2017, 16.00
Deli članek:

Ne skrbite, ne gre za še eno pogruntavščino izmišljevalcev najrazličnejših vadb, niti za kakšno posebno telovadbo z jezikom ali usti.

Profimedia
Kandida nase veže živo srebro.
Seveda zobne ščetke ne more nadomestiti deset jutranjih počepov. Zobno in medzobno ščetko ter zobno nitko zato še naprej redno uporabljajte in vsaj dvakrat dnevno odstranjujte zobne obloge.

Gre preprosto za dejstvo, da imajo ljudje, ki skrbijo za redno vadbo in zdravo prehrano, redkeje težave z vnetjem obzobnih tkiv.

Že zelo dolgo je znano, da prekomerna teža lahko povzroči različne zdravstvene zaplete, na primer povečano tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatera rakava obolenja. Strokovnjaki za ohranjanje zdravja spodbujajo ljudi s prekomerno težo, da bi z vsakodnevnimi fizičnimi aktivnostmi obvladovali svojo težo in ohranjali splošno zdravje. Zdaj pa so raziskave pokazale še eno korist redne vadbe, o kateri do zdaj ni bilo govora: zdravi zobje in dlesni.

ZDRAV NASMEH NA ZDRAVEM TELESU

V omenjeni raziskavi so ugotovili, da se pri preiskovancih, ki ohranjajo primerno težo in izvajajo redno telesno vadbo, napredna oblika vnetja obzobnih tkiv (parodontitis) pojavlja manj pogosto. Za pokazatelja teže so v raziskavi izbrali indeks telesne mase (BMI) in delež maščobnega tkiva, za pokazatelja telesne aktivnosti pa največjo količino kisika, ki jo telo lahko porabi v eni minuti (VO2 max). Raziskovalci so primerjali te pokazatelje z rezultati pregleda obzobnih tkiv in ugotovili, da so imeli preiskovanci z najnižjim BMI in z najboljšo telesno pripravljenostjo občutno nižjo prisotnost napredne oblike vnetja obzobnih tkiv.

POVEZAVA

Z veliko raziskavami je bilo potrjeno, da obstaja neposredna povezava med vnetjem obzobnih tkiv in drugimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in revmatoidni artritis. Poleg vseh raziskav, ki so že pokazale na pomembno povezavo med ustnim zdravjem in zdravjem celega telesa, je to nekakšna logična posledica. Vemo, da sta primerna teža in vsakodnevno gibanje pomembna za splošno zdravje. In kadar je naše telo zdravo, lahko po naravni poti poskrbi za vse procese, ki bi ga v nasprotnem primeru lahko vrgli iz ravnovesja, torej v stanje bolezni.