Pisana ekipa

(Jugo)slovanke so Trumpova šibkost

M.V.
12. 12. 2017, 07.00
Deli članek:

Za vsakim ameriškim predsednikom stoji skoraj nepregledna administracija. V tej pisani ekipi je presenetljivo veliko ljudi z Balkana.

Reuters
Američan Donald in Slovenka Melania.

Ves svet ve, da je ameriški predsednik Donald Trump (vsaj) dvakrat podlegel čarom žensk slovanskega porekla. Sprva je bil 15 let v zakonu s Čehinjo Ivano Zelničkovo, konec devetdesetih pa je spoznal Slovenko Melanio Knavs in jo leta 2005 vzel za ženo. A Melania Trump ni edina ženska s prostorov vzhodno od nekdanje železne zavese, ki opravlja pomembno funkcijo v Beli hiši.

arhiv
Pravnica Jelena McWilliams že več let zaseda pomembne funkcije pri upravljanju ameriških financ.

Jelena, varuhinja depozitov

Triinštiridesetletna Jelena McWilliams iz Ohia je v preteklosti opravljala funkcije v senatu in centralni banki, zdaj pa jo Donald Trump želi postaviti na čelo ameriške Zvezne korporacije za zavarovanje depozita. Po Trumpovih besedah si je imenovanje zaslužila zaradi odličnih rezultatov v senatnem komiteju za bankirstvo. Visoko po administrativni lestvici pleza tudi Mira Radielović Ricardel. Tajnica z doktorsko izobrazbo univerze v Georgetownu izhaja iz hercegovske družine. Radielović Ricardelova je na več pomembnih položajih.

arhiv
Strah in trepet pentagonskih jastrebov, Mira Radielović Ricardel.

Hrvatica je svetovalka sekretarja za trgovino, članica sveta za mednarodne odnose, Trump pa jo želi postaviti na mesto posebne svetovalke za vprašanje obrambe in nacionalne varnosti. Njena ambicioznost jo je pred meseci spravila celo v spor s šefom Pentagona Jamesom Mattisom, ki pa mu ni uspelo omajati njenega ugleda v Beli hiši. Radielović Ricardelova je očitno pognala globoke korenine v ameriški politiki, saj je bila najvišja svetovalka nekdanjega predsedniškega kandidata in vodje republikancev Boba Dola