Višje plače

Kdo vse bo stavkal, če Cerarjeva vlada ne popusti

Ž.K.
11. 12. 2017, 20.45
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 20.51
Deli članek:

Vlada Mira Cerarja bo imela, kot kaže, v preostanku svojega mandata največ dela s sindikati. Ti namreč menijo, da je prišel čas, ko je v Sloveniji treba zvišati plače.

STA
Vladna stran je za odpravo plačnih anomalij do vključno 26. plačnega razreda, o kateri so se dogovorili poleti, namenila približno 71,5 milijona evrov.

Potem ko je vlada marca podpisala dogovor o dvigu plač z zdravniki, se je po pričakovanjih na na Mira Cerarja in sodelavce usul plaz zahtev tudi od drugih sindikatov, ki zastopajo delavce v javnem sektorju. Skorajda ni sindikata, ki te dni ne bi grozil s stavko.

STA
Vodja skupine sindikatov Jakob Počivavšek nasprotuje načinu pogajanj.

Nezadovoljni gasilci

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so za januar napovedali opozorilno stavko, začela se bo 10. januarja ob 6. uri in končala 12. januarja ob 7. uri. Po njihovih ocenah namreč vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti. Gasilci morajo sicer tudi v času stavke reševati življenja in premoženje. Zahteve gasilcev, ki so oktobra pripravili tudi protest pred vlado, so znane že od poletja; za dve delovni mesti zahtevajo dvig za tri plačne razrede, za druga dvig za dva plačna razreda, vlada pa jim je ponudila nekoliko manj. Kot so v sindikatu večkrat poudarili, se njihov in vladni predlog razlikujeta za 150.000 evrov na letni ravni. Ker sekretar sindikata David Švarc ocenjuje, da gre za sprenevedanje in zavlačevanje vladne strani, bo stavkovni odbor sindikata odločal o stavki. To bi lahko izvedli že takoj po novem letu.

STA
O stavki se bo ta teden odločal tudi Sviz.

Več si želijo tudi v prosveti

O stavki se odločajo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz); glasovanje članov sindikata in drugih zaposlenih v 767 zavodih se bo končalo v sredo, rezultate bo dan pozneje pregledala komisija na sindikatu. Če bo stavka dobila podporo, se bo začela 14. februarja. Med zahtevami so zvišanje plač, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in 1200 evrov bruto regresa za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.

Tudi vohuni stavkajo, mar ne?

V prihodnjih dneh je pričakovati še nadaljevanje stavke zaposlenih na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Stavkajoči zahtevajo odpravo anomalij, saj so nekatera primerljiva delovna mesta plačana slabše kot v policiji, med zahtevami pa je tudi povečanje kadrovskega načrta.

STA
Tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je priznala, da so bile verjetno narejene napake pri pogajalskih postopkih, ko se je vlada pogajala z zdravniki in policisti.

Krovna pogajanja obsojena na propad

Danes so se sicer nadaljevala krovna pogajanja vlade in sindikatov javnega sektorja o odpravi anomalij za delovna mesta nad 26. plačnim razredom. Sklenili so, da bodo ta teden v pogajanjih po resorjih še enkrat pogledali, ali je mogoče zbližati stališča o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom. Po mnenju sindikatov to pomeni le preložitev odločitve. Minister Boris Koprivnikar namreč poudarja, da finančni okvir ostaja enak.