DRUGI DOM

Zaseda samo devetintrideset svetnikov od štiridesetih

S.K.
11. 12. 2017, 20.20
Deli članek:

Jutri se bo na prvi seji sestal šesti sklic državnega sveta. V drugem domu slovenskega parlamenta so zastopani socialni, gospodarski, poklicni in lokalni interesi. Ustava mu ne daje večjih pooblastil.

STA
Za veliko zmagovalko tokratnih volitev v državni svet se je razglasila sicer zunajparlamentarna SLS.

Svetniki prejšnje sestave so sicer ravno na svoji zadnji seji podprli pobudo za spremembo zakona o DS v delu, ki določa volitve svetnikov. Svetniki zagovarjajo spremembo zakona, ki bo zagotovila »večjo transparentnost, določnost in demokratičnost načina volitev v DS ter posledično prispevala k večjemu ugledu in večji politični teži drugega doma parlamenta«.

Polovica svetnikov istih

Med novoizvoljenimi svetniki jih je 19 oziroma polovica to funkcijo opravljala že v iztekajočem se mandatu. Med zastopniki lokalnih interesov jih je 11 v svetniških klopeh sedelo že v zadnjem mandatu, več novih imen pa bo ob novem sklicu iz vrst funkcionalnih interesov. V tokratni sestavi DS so med 39 svetniki samo štiri ženske.

Najmočnejše orodje državnega sveta je vložiti veto na zakon in ga državnemu zboru vnovič poslati v odločanje. V prejšnjem mandatu so ga vložili na 27 zakonov in bili uspešni v treh primerih, ko jih parlament ni znova potrdil.

Župani in svetniki

Svetniške stolčke v tem mandatu bo zasedalo tudi osem županov in nekaj podžupanov. Med župani, ki so bili vnovič izvoljeni za državne svetnike, so velenjski župan Bojan Kontič, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan, vuzeniški župan Franc Golob in župan Ivančne Gorice Dušan Strnad. Tretjič zapored je bil za državnega svetnika izvoljen koprski župan Boris Popovič. Županskim kolegom pa se v državnem svetu na novo pridružujejo sevniški župan Srečko Ocvirk, župan Litije Franc Rokavec in župan Sežane Davorin Terčon.

Kangler spet v državnem svetu

Vnovič je bil za svetnika izvoljen nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Njegova izvolitev pred petimi leti je v mestu podkrepila množične proteste, zaradi obsodbe na večmesečno zaporno kazen pa je ostal brez mandata državnega svetnika. Sodba je bila pozneje sicer razveljavljena, a so medtem na nadomestnih volitvah že izvolili drugega svetnika. V DS se je uvrstil tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marko Zidanšek.

Med samo štirimi ženskami sindikalistka …

V novem sklicu DS pa je torej več novincev iz vrst funkcionalnih interesov. Tako bo denimo prva dama Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič nadomestila dolgoletnega predsednika največje sindikalne centrale Dušana Semoliča. Iz sindikalnih vrst v DS sicer ostaja vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

… in predstavnica gospodarstva

Vrste delodajalcev bodo predstavljali direktor družbe Mahle Letrika Bovec Mitja Gorenšček, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole in generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer.