Mobilna verzija
13:35 21. april 2018

Ugotoviti morajo, ali obdolženi Marko razume, da je obglavil brata in babico

G.G./STA
15 Posodobljeno: 16:49 / 11.12.2017

Danes bi se moral o krivdi izreči 35-letni Marko Abram, ki je obtožen grozljivega umora v vasi Lukovec na Krasu.

Marko Abram b

Abram v preteklosti ni imel opravka s policijo, zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj umora na grozovit način pa mu grozi kazen zapora v trajanju najmanj 15 let. Foto: Arhiv Svet24

Hiša Abram

Vasico Lukovec v občini Komen je konec marca pretresla vest o grozljivem zločinu. Foto: Manuela Doso

Spomnimo. Abram je po ugotovitvah policije 20. marca v vasi Lukovec pri Štanjelu z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Na okrožnem sodišču v Kopru bi se moral danes Abram izreči o krivdi. Vendar je njegov zagovornik Gorazd Gabrič že takoj na začetku naroka zahteval, naj sodišče ugotovi psihično stanje obdolženca - ali razume obtožbe in ali se lahko izreče o krivdi.

Nepopolni podatki

Brez navzočnosti javnosti je nato sodni izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič podal strokovne mnenje o psihičnem stanju obdolženega, sodnica Barbara Franca pa se je na podlagi mnenja odločila, da rabi še nekatere odgovore.

Zato je Vrabiču naročila, naj mnenje dopolni s podatki o tem, katera zdravila dajejo obdolženemu na oddelku forenzične psihiatrije v Univerzitetnem kličnem centru Maribor, in to razloži. Prav tako mora ugotoviti, kakšno je obdolženčevo psihično zdravje in kakšno diagnozo so mu postavili v kliničnem centru.

Na podlagi pridobljenih podatkov se bo sodnica odločila, ali bodo obdolženemu predstavili obtožnico, da se bo lahko izrekel o krivdi. Narok se je nato prekinil, nadaljeval pa naj bi se 25. januarja.

Določena dejstva je že priznal

"Obramba je zadovoljna, ker ji je sodišče sledilo v tistem delu, kar smo zagovorniki predlagali takoj na začetku naroka, in sicer naj se dopolni izvedeniško mnenje psihiatrične stroke glede določenih dejstev, ki niso še popolnoma razjasnjena. V tem delu je bila odločitev sodišča pravilna," je po prekinitvi naroka dejal Gabrič. Dodal je, da je obdolženi določena dejstva že priznal: "Mislim pa, da je problem subjektivni odnos do samega kaznivega dejanja, ali je obdolženi razumel, kaj je v tistem trenutku želel in kaj je naredil."

Vaš prispevek