Avkcija slik

Po 20 odstotkov daje za Markovo operacijo

Gabrijel Toplak
11. 12. 2017, 21.04
Posodobljeno: 11. 12. 2017, 21.28
Deli članek:

Slikar Rajko Ferk, ki je do zdaj v dobrodelne namene daroval že več kot 10.000 evrov, želi tokrat pomagati 11-letnemu fantu, da bi po operaciji na Floridi lahko hodil brez opornic.

Osebni arhiv
V Galeriji kavarne Betnava je razstavljenih 27 slik večjih formatov iz njegovega zadnjega obdobja.

V Galeriji kavarne Betnava v Mariboru še vedno poteka razstava likovnih del upravitelja te galerije Rajka Ferka, ki je dobrodelna. Na tradicionalni decembrski razstavi, odprta bo do 12. januarja, je na ogled 27 slik večjih formatov iz njegovega zadnjega obdobja, ki so jih dobro ocenili tudi mednarodni kritiki.

Gabrijel Toplak
Slovenec s funkcijo svetnika za umetnost in kulturno dediščino

LJUDJE Z OKUSOM ZA UMETNOST

Osebni arhiv
Skupno delo Rajka Ferka in njegove žene Irene

»Dvajset odstotkov od vsakega prodanega dela bom namenil za dobrodelne namene. Tokrat želim v imenu Likovno humanitarnega društva RAY & CO pomagati 11-letnemu Marku Aberšku za operacijo. Razstavni prostor je odprt vsak dan, na vsakem delu pa so zapisani tudi kontaktni podatki,« je pojasnil Ferk, ki je v vseh letih, odkar organizira dražbe, v dobrodelne namene daroval že več kot deset tisoč evrov. Ferk, sicer tudi književnik, diplomat oziroma svetnik za umetnost in kulturno dediščino v mednarodni organizaciji ICDJ ter organizator mednarodnih likovnih kolonij, je februarja pripravil dražbo za otroke s posebnimi potrebami. »Priznam, da sem bil nekoliko razočaran nad obiskom morebitnih kupcev. Za slike, ki so bile na ogled na dobrodelni mednarodni koloniji Duplek Art 5, smo iztržili 1500 evrov,« je povedal.

ENO DELO DVEH SLIKARJEV

Je pa Ferkovo letošnje leto zaznamovalo sodelovanje z drugimi slikarji, tako da sta na enem platnu ustvarjala dva avtorja. S prijateljem s Kube, Albertom Luisom Copellom Clegerjem, je naslikal likovna dela pod psevdonimom Albraj, sledila pa so še skupna dela z njegovo ženo Ireno, slikarko Jožico Zorko, kiparjem Mladenom Kraljem in Renato Donko, s katero sta ustvarila dve veliki sliki nogometaša Ronalda, ki »potujeta« v njegov muzej na Portugalsko.