Bližnji vzhod

Igranje z ognjem: Trump preslišal svarila in nadaljuje z načrtom, ki vznemirja

T.L./STA
5. 12. 2017, 18.34
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 18.57
Deli članek:

Voditelji opozarjajo Trumpa pred posledicami, ki jih prinaša njegova namera selitve ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je kljub svarilom svetovnih voditeljev sprejel občutljivo politično odločitev: danes je obvestil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa o "svoji nameri, da bo ameriško veleposlaništvo v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem", so sporočile palestinske avtonomne oblasti po telefonskem pogovoru Trumpa in Abasa. S tem je Trump danes seznanil tudi Jordanijo.

New York Times poroča, da je Trump o nameri, ki bo simbolično prekinila desetletja ameriške politike in prizadevanj za mir na Bližnjem vzhodu, obvestil tudi izraelske oblasti. 

Sicer ni jasno, ali namerava Trump veleposlaništvo preseliti takoj ali v prihodnosti, saj drugih podrobnosti niso sporočili.

Abas ga je sicer v današnjem pogovoru opozoril na "nevarne posledice tovrstne odločitve za mirovni proces ter stabilnost in varnost v regiji in svetu," so dodali.

Abas je tudi potrdil "trdno stališče, da ne more biti palestinske države brez Vzhodnega Jeruzalema kot njene prestolnice v skladu z mednarodnopravnimi resolucijami in arabsko mirovno pobudo". Abas bo nadaljeval komunikacijo s svetovnimi voditelji, da bi preprečil ta nesprejemljivi korak, s katerim bi ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela, so dodali.

Z namero o preselitvi veleposlaništva je v telefonskem pogovoru danes Trump seznanil tudi jordanskega kralja Abdulaha II. Kot so sporočili iz kraljeve palače, je jordanski kralj Trumpa opozoril na "nevarne posledice sprejemanja katerekoli odločitve izven okvira globalne rešitve, ki bi omogočila vzpostavitev palestinske države s prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu". Opozoril ga je na resne posledice za varnost in stabilnost na Bližnjem vzhodu ter da bo razdražil muslimane in kristjane. "Jeruzalem je ključ za dosego miru in stabilnosti v regiji in svetu," je dodal jordanski kralj. Jordanija je sicer varuh muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu.

Nekateri ameriški mediji, med njimi časnik Wall Street Journal, priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela ob sklicevanju na neuradne vire napovedujejo že več dni. Kot "dan d" sta se med drugim omenjala ponedeljek in sreda, po nekaterih informacijah pa naj bi to storil danes v svojem govoru na Nacionalni univerzi za obrambo.

Kot poroča britanski BBC, se je v ponedeljek iztekel rok, do katerega bi moral predsednik podpisati odlok, s katerim bi veleposlaništvo ZDA v Izraelu vsaj še pol leta ostalo v Tel Avivu. V ZDA namreč že več kot dve desetletji velja zakon, ki terja prestavitev veleposlaništva v Jeruzalemu, a vsi predsedniki brez razprav redno podpisujejo odloke, s katerimi v imenu nacionalne varnosti in bližnjevzhodnega mirovnega procesa vsakič še za pol leta preložijo selitev.

Iz Bele hiše so v ponedeljek sporočili, da bo Trump zamudil omenjeni rok, in dodali, da končne odločitve še ni sprejel. A kot je zatrdil tiskovni predstavnik Hogan Gidley, "je bil predsednik glede te zadeve jasen od samega začetka: ni vprašanje, ali, vprašanje je le, kdaj". Odločitev o selitvi veleposlaništva bo po njegovih besedah znana "v prihodnjih dneh".